Syrische eerste minister loopt over

06/08/12 om 13:13 - Bijgewerkt om 13:13

De Syrische eerste minister Riad Hijab heeft zich bij de oppositie gevoegd. Hij zou de grens met Jordanië zijn overgesmokkeld.

Volgens zijn woordvoerder Mohamed Otri in de Jordaanse hoofdstad Amman besliste de Syrische premier Hijab om over te lopen omwille van de "oorlogsmisdaden en volkerenmoord" in zijn land.

In een in zijn naam door Otri voorgelezen communiqué zegt Hijab: "Ik kondig aan over te lopen van het moordende en terroristische regime en mij bij de rangen van de oppositie te voegen waarin ik soldaat zal worden". Tevens zegt hij dat Syrië "vreselijke omstandigheden" meemaakt, gekentekend door de "ergste oorlogsmisdaden en genocide tegen een volk zonder wapens".

Volgens Otri hebben nog tien naasten en hun familieleden het regime van al-Assad de rug toegekeerd. Zij bevinden zich "op een veilige plaats".

Hijab weldra naar Qatar

Hijab, zal weldra vanuit Jordanië naar Qatar afreizen, zo heeft zijn woordvoerder Mohamed Otri nog in Amman gezegd. In de Qatarese hoofdstad Doha zijn internationale media gevestigd.

Hijab zal er "morgen, overmorgen of binnen enkele dagen naar toe trekken", aldus de woordvoerder. In Doha bevindt zich in het bijzonder het hoofdkwartier van de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

'Uit zijn functie ontheven'

De Syrische staatstelevisie zei eerder op de dag dat Hijab uit zijn functie was ontheven. Waarom de man was afgezet, zei de televisie niet.

Als vroegere minister van landbouw was Hijab in juni door president Bashar al-Assad tot premier benoemd.

De Syrische staatsmedia melden dat vicepremier Omar Ghaliwanji is aangewezen om een regering van lopende zaken te leiden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners