Syrische asielzoeker blaast zichzelf op en verwondt 12 anderen in Ansbach

25/07/16 om 06:58 - Bijgewerkt om 09:02

In Ansbach, in de Duitse deelstaat Beieren, heeft een man zichzelf opgeblazen nabij een muziekfestival en daarbij 12 anderen verwond. De vermoedelijke dader is een 27-jarige Syriër, wiens asielaanvraag werd verworpen, meldt de Beierse regering.

Syrische asielzoeker blaast zichzelf op en verwondt 12 anderen in Ansbach

Ansbach © Belga Image

Van de twaalf gewonden zijn er een drietal ernstig aan toe, aldus de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU). Die spreekt daarmee eerdere berichten van de politie tegen, die stelde dat er enkel lichtgewonden onder de slachtoffers waren.

De explosie gebeurde zondagavond iets na 22 uur aan de wijnbar Eugens Weinstube, niet ver van de plaats waar op dat moment een muziekfestival plaatsvond waar zo'n 2.500 mensen aanwezig waren. Het evenement werd meteen afgelast.

In het centrum van Ansbach zijn de hulpdiensten massaal aanwezig en de politie heeft de toegang tot de stad afgesloten.

Syrische asielzoeker

De vermoedelijke dader probeerde volgens Herrmann eerst nog binnen te raken op het muziekfestival Open-Air, maar werd geweigerd omdat hij geen ticket had.

Het gaat om een 27-jarige Syriër die twee jaar geleden naar Duitsland kwam en een asielaanvraag indiende, maar die werd vorig jaar verworpen. Hij mocht wel tijdelijk in Duitsland verblijven.

De dader woonde in een hotel in Ansbach, aldus de minister. Hij probeerde al twee keer zelfmoord te plegen en werd daarvoor ook opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Ansbach

Onderzoek

Het is nog niet duidelijk of de man enkel zichzelf of ook anderen om het leven wou brengen, dat moet de komende dagen worden uitgeklaard.

Zelf acht Hermann het erg waarschijnlijk dat het om een islamitische terreuraanslag gaat, zo zei hij aan het Duitse persagentschap DPA. Op de vraag of de dader banden zou hebben met terreurgroepering Islamitische Staat (IS), antwoordde de minister: 'Het is in ieder geval niet uitgesloten'. Concrete aanwijzingen daarvoor zijn er voorlopig echter niet. 'Aangezien hij een rugzak met explosieven bij zich had, waarin ook scherpe stukken metaal zaten, lijkt het erop dat hij niet enkel zelfmoord wilde plegen maar daarnaast zoveel mogelijk mensen wilde treffen.'

Syrische asielzoeker blaast zichzelf op en verwondt 12 anderen in Ansbach

© Belga Image

Herrmann voegde toe dat de politie de komende uren en dagen alles in het werk zal stellen om duidelijkheid te brengen.

Aanvallen

Het gaat al om de derde aanval in Beieren op een week tijd. In München werden vrijdag negen mensen doodgeschoten in een winkelcentrum en vorige maandag viel een man verschillende mensen aan met een bijl en messen op een trein in Würzburg.

Eerder zondag doodde een 21-jarige asielzoeker uit Syrië in Reutlingen, in de deelstaat Baden-Württemberg, een vrouw met een machete na een ruzie.

Opmerkelijk is wel dat de daders op het eerste zicht allemaal verschillende motieven hadden.

Maatregelen

Hermann heeft al strenge tegenmaatregelen geëist. 'We moeten zien dat behalve vele vluchtelingen met een ernstig lot ook veel mensen naar ons land komen of gekomen zijn, die een echt gevaar vormen voor de veiligheid van de mensen in ons land. 'Dat kunnen we niet aanvaarden', aldus Herrmann. Hij wil dat 'consequente' stappen worden genomen. (Belga/DPA/KVDA)

Michel en Reynders: 'Sterk zijn tegen deze daden van haat'

Eerste minister Charles Michel en Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken, hebben maandag gereageerd op de explosie in het Duitse Ansbach waarbij 12 mensen gewond raakten. Michel roept de Duitsers via Twitter op om 'sterk te zijn' en zich te verenigen tegen deze 'daden van haat'.

Ook Reynders had via hetzelfde kanaal al zijn medeleven geuit aan de slachtoffer en nabestaanden. 'Beieren is opnieuw getroffen. Ik druk mijn solidariteit en onze steun uit aan de slachtoffers en het Duitse volk', liet Reynders maandagmorgen optekenen. (BELGA/JVL)

Onze partners