Syrisch staakt-het-vuren: 'de eerste uren zijn rustig'

27/02/16 om 00:04 - Bijgewerkt om 04:25

Na vijf jaar burgeroorlog met meer dan 250.000 doden, is in Syrië om middernacht een staakt-het-vuren van start gegaan. De eerste uren zijn volgens de eerste berichten rustig verlopen.

Syrisch staakt-het-vuren: 'de eerste uren zijn rustig'

Vrouwen in de ruïnes van al-Shadadi, in de provincie Hasaka © REUTERS

De speciale gezant voor de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft tijdens een persconferentie gezegd dat er kort na het begin van het staakt-het-vuren "een incident" werd gemeld, dat nu wordt onderzocht. Er zullen "onvermijdelijk" nog incidenten gebeuren, aldus de gezant, maar het is belangrijk dat die "beteugeld" worden.

Het regime, de belangrijkste oppositiepartijen en een honderdtal rebellenbewegingen hebben het staakt-het-vuren geaccepteerd, dat geen betrekking heeft op Islamitische Staat en al-Nusra. Het Syrische regime en bondgenoot Rusland lieten al weten dat ze niet zullen stoppen met de bombardementen tegen die groepen, en kort voor de start van de wapenpauze om middernacht plaatselijke tijd, hadden ze het aantal luchtaanvallen nog opgevoerd.

'Zelfs geen Russische vliegtuigen'

Volgens Rami Abdel Rahman, de directeur van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, is de rust in Syrië kort na middernacht teruggekeerd. "Na middernacht hebben we geen beschietingen of gevechten in Hama, Homs, Latakia en in de omgeving van Aleppo en Daraa geregistreerd", aldus Rahman, die toevoegt dat zelfs de Russische gevechtsvliegtuigen niet meer uitgevlogen zijn.

De vraag is wel of het staakt-het-vuren zal standhouden. Gevreesd wordt namelijk dat het Syrische regime en haar bondgenoten de luchtaanvallen tegen IS en al-Nusra, die nog steeds toegelaten zijn, zullen gebruiken om ook de gematigde rebellen aan te vallen.

(Belga/RR)

Onze partners