'Syrisch regime moet zware wapens binnen 10 dagen terugtrekken' (VN)

12/07/12 om 07:21 - Bijgewerkt om 07:21

Een ontwerp van resolutie voor de VN-Veiligheidsraad geeft het Syrische regime tien dagen de tijd om zijn zware wapens terug te trekken uit de rebellensteden in het land

'Syrisch regime moet zware wapens binnen 10 dagen terugtrekken' (VN)

© Reuters

Een ontwerp van resolutie voor de VN-Veiligheidsraad geeft het Syrische regime tien dagen de tijd om zijn zware wapens terug te trekken uit de rebellensteden in het land. Anders volgen er diplomatieke en economische sancties. Het ontwerp werd ingediend door de westerse landen. In het ontwerp staat dat, als het Syrische regime niet binnen de tien dagen gehoorzaamt, de VN-Veiligheidsraad "onmiddellijk de maatregelen zal opleggen die opgesomd staan in artikel 41 van het VN-charter". Dat artikel voorziet in diplomatieke en economische sancties, zoals een embargo, maar niet in militair optreden om een land te dwingen zich te schikken naar een VN-beslissing.

Nog volgens het ontwerp moeten de regeringstroepen en de zware wapens uit de steden en hun omgeving teruggetrokken worden. Het roept regime en oppositie op om het het stappenplan van speciaal VN-gezant Kofi Annan uit te voeren en gevolg te geven aan het transitieplan dat eind juni werd uitgewerkt tijdens de Syrië-conferentie in Genève.

Rusland en China zijn binnen de VN-Veiligheidsraad momenteel het minst te vinden voor een resolutie tegen Syrië. (Belga/INM)

Onze partners