Syrisch regime: 'Israël voerde luchtaanval uit op militair complex'

30/01/13 om 21:31 - Bijgewerkt om 21:31

Volgens het Syrische staatspersbureau SANA hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen een aanval uitgevoerd op een militair onderzoekscentrum in de buurt van hoofstad Damascus.

Syrisch regime: 'Israël voerde luchtaanval uit op militair complex'

© Reuters

Volgens het Syrische staatspersbureau SANA hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen een aanval uitgevoerd op een militair onderzoekscentrum in de buurt van hoofstad Damascus. 'Weinig waarschijnlijk,' aldus waarnemers.

Volgens NRC gingen daarover al de hele dag geruchten. Het Syrische regime deelt mee dat Israël het Syrische luchtruim geschonden heeft en een bombardement uitvoerde op een militair complex. Dat situeert zich in Jamraya, in de provincie Damascus. Er zouden twee doden en vijf gewonden gevallen zijn. Sana deelde nog mee dat het onderzoekscentrum de mogelijkheden van Syrië om zich te "verzetten en te verdedigen" hielp vergroten.

Een Israëlische legerwoordvoerder zei tegenover het Duitse persbureau DPA dat dergelijke berichten geen commentaar krijgen.

Persagentschap Reuters citeerde bronnen die zeiden dat Israël een konvooi met wapens voor de Libanses radicale organisatie Hezbollah had getroffen. Dat konvooi zou op weg geweest zijn naar Syrië's buurland Libanon. Hezbollah, dat goede banden heef met Iran, is volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties en even geciteerd als nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Susan Rice "een deel geworden van de oorlogsmachine van Bashar Al-Assad." Er wordt gevreesd dat Assad het Syrische conflict wil exporteren naar Libanon, om de aandacht van zichzelf al te leiden.

Israël zou er volgens AP voor vrezen dat Assad chemische wapens of geavanceerde anti-radar raketten wil leveren aan Hezbollah. NRC schrijft dat het konvooi Russische anti-radar raketten van het type SA-17 zou hebben vervoerd. Daarmee zou Hezbollah in staat zijn Israëlische gevechtsvliegtuigen, drones en helikopters uit de lucht te schieten.

'Past perfect in de propaganda van Assad'

Sommige waarnemers vinden het weinig waarschijnlijk dat Israël inderdaad deze aanval zou hebben uitgevoerd. Het verhaal past perfect in de consequente propaganda die Assad voerde, aldus Koert Debeuf in VRT-programma Terzake tijdens een speciale uitzending over Syrië. Het nieuws werd in de live-uitzending medegedeeld. Assad klopt aldus de vertegenwoordiger van de Europese liberalen in het Midden-Oosten al lang op de nagel dat de opstand tegen zijn regime een actie vanuit het buitenland is. Een liedje dat ook gezongen werd door de Tunesiche verdreven dictator Zine El Abidine Ben Ali, de gevallen Egyptische Hosni Moebarak en de gedode Libische leider Muammar Khaddafi.

Onze partners