Syrisch regime haalt uit naar Arabische waarnemers

22/12/11 om 20:34 - Bijgewerkt om 20:34

De eerste Arabische waarnemers die Syrië toeliet, krijgen meteen verwijten te slikken: 'Is in jullie resoluties plaats voor de 2.000 soldaten en veiligheidstroepen, die door gewapende bendes gedood werden?'

De Arabische Liga heeft haar eerste waarnemers naar Syrië gestuurd, zo bevestigen Arabische diplomaten in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Het team, dat uit twaalf diplomaten en experten bestaat, bereidt een waarnemingsmissie voor die eind december zal starten. De waarnemers zullen de vrijlating van tegenstanders van het regime en de terugtrekking van het leger uit de steden monitoren.

De waarnemers wisten echter meteen hoe laat het was. Op basis van een brief van de Syrische regering aan de Verenigde Naties meldt het staatspersagentschap Sana dat, volgens die regering in Damascus, bij de protesten tegen het regime van al-Assad in de voorbije tien maanden 2.000 soldaten om het leven gekomen zijn. Ze zouden door "gewapende bendes" omgebracht zijn, aldus Sana.

In de brief klinkt het verwijtend: "Is in jullie resoluties plaats voor de 2.000 soldaten en veiligheidstroepen, die door gewapende bendes gedood werden?"

Al meer dan 5.000 doden

Volgens schattingen van de Verenigde Naties kwamen sinds het begin van het protest tegen het regime van dictator Bashar al-Assad in maart al meer dan 5.000 mensen om het leven. (Balga/SD)

Onze partners