Syrisch leger trekt Aleppo binnen: nieuw bloedbad dreigt

28/07/12 om 10:31 - Bijgewerkt om 10:31

Het Westen vreest voor een bloedbad in 's lands dichtstbevolkte stad.

Syrisch leger trekt Aleppo binnen: nieuw bloedbad dreigt

© Reuters

In Syrië lijkt de slag om Aleppo begonnen. Volgens aanhangers van de oppositie is het regeringsleger gestart met een grond- en luchtoffensief tegen rebellen in delen van de stad. Het Westen vreest voor een bloedbad in de dichtstbevolkte stad van het land.

Volgens de oppositie gaat het om de hevigste gevechten sinds de start van de opstand tegen Bashar al-Assad, nu zeventien maanden geleden.

Niet geverifieerd

"Er wordt felle strijd geleverd in de wijken Salah al-Din en al-Hamdanieh", zei Abu Omar al-Halabi van het vrije Syrische leger vanuit Aleppo aan het Duitse persagentschap DPA. "Alle mogelijke wapens worden ingezet." De rebellenleider beweert dat twee pogingen van het Syrische leger om de stad te betreden werden afgeblokt door de rebellen. Zijn uitspraken kunnen echter niet geverifieerd worden.

De Syrische staatstelevisie meldt enkel dat regeringstroepen begonnen zijn met het "zuiveren" van de straten van Aleppo van "terroristische gewapende groepen".

Een reporter van de BBC in Aleppo bevestigde dat er schermutselingen zijn, dat er veel gewonden worden gemeld en dat heel wat inwoners op de vlucht zijn geslagen.

Rusland versus Westen

Rusland heeft alvast zijn steun betuigd aan het offensief van het Syrische leger in de stad die meer dan 2 miljoen inwoners telt. "Hoe kan je nu verwachten dat de Syrische regering zegt: 'ga je gang, werp me maar omver'. Dat is toch niet realistisch", verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov aan Interfax. Hij klaagde de westerse steun voor de oppositie in Syrië aan. "De prijs van dit alles is alleen maar dat er meer bloed vloeit".

Westerse landen vrezen dat er in Aleppo, een stad aan de Turkse grens met meer dan twee miljoen inwoners, een bloedbad zal worden aangericht.

20.000 dodenSinds de start van de opstand in Syrië tegen het regime van president Bashar al-Assad zijn al meer dan 20.000 mensen omgekomen, onder wie ongeveer 14.000 burgers. Dat zegt het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten. De ngo, met basis in Londen, telde 13.978 gesneuvelde burgers, 5.082 gevallen regeringstroepen en 968 deserteurs. (DPA/AFP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners