Syriërs naar de stembus voor referendum over grondwet

26/02/12 om 07:45 - Bijgewerkt om 07:45

Met de nieuwe grondwet zou een einde komen aan het bijna 50 jaar oude monopolie van de Ba'ath Partij.

Syriërs naar de stembus voor referendum over grondwet

© AFP

In Syrië zijn de stembussen opengegaan voor een referendum over een nieuwe grondwet. Meer dan 14 miljoen Syriërs ouder dan 18 kunnen een stem uitbrengen. Volgens het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 14.000 stembureaus opgezet.

De oppositie, die al maanden het vertrek eist van de Syrische president Bashar al-Assad, boycot de stemgang en heeft het over een schertsvertoning.

De nieuwe grondwet beperkt het mandaat van de president tot twee termijnen van zeven jaar. Ook de clausule over de oppermacht van de Ba'ath Partij verdwijnt.

De huidige grondwet werd op 31 januari 1973 door het parlement goedgekeurd en artikel 8 bepaalt dat de Ba'ath-partij (die sinds 1963 aan de macht is) "de leider van de staat en de samenleving is".

Geen evacuatie van gewonden uit Syrische stad Homs

De onderhandelingen tussen het Internationale Rode Kruis, de Syrische autoriteiten en de opposanten over de evacuatie van gewonden uit Baba Amr in Homs zijn op niets uitgedraaid.

Dat heeft een woordvoerder van het Rode Kruis aangegeven. De onderhandelingen hebben "geen concrete resultaten opgeleverd", klonk het.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis en de Arabisch-Syrische Rode Halve Maan "zullen blijven onderhandelen met de autoriteiten en de oppositie om te trachten Baba Amr binnen te komen om zo een evacuatie te kunnen opzetten", aldus nog woordvoerder Saleh Dabbakeh.

Vrijdag zijn het Rode Kruis en de Rode Halve Maan er voor het eerst in geslaagd zeven gewonden en twintig zieke vrouwen en kinderen uit Baba Amr weg te halen. De wijk in Homs wordt al drie weken lang bestookt. Twee westerse journalisten verloren er al het leven, twee gewonde anderen zijn nog steeds ter plaatse.

In Syrië zijn bij protesten tegen het regime de afgelopen maanden al zeker 7.600 mensen om het leven gekomen. Zaterdag nog vielen 94 doden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners