Syrië zal chemische wapens enkel gebruiken tegen buitenlandse agressie

23/07/12 om 18:52 - Bijgewerkt om 18:52

Syrië zal zijn chemische of biologische wapens enkel inzetten wanneer het land "blootgesteld is aan een buitenlandse agressie".

Syrië zal chemische wapens enkel gebruiken tegen buitenlandse agressie

© Reuters

De woordvoerder, Jihad Makdisi, van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken beklemtoonde dat het regime geen WMD-wapens tegen zijn eigen bevolking zal inzetten. Zij zullen volgens hem ook nooit tijdens de crisis in Syrië worden ingezet, "hoe die crisis ook verloopt".

Syrië is, aldus de woordvoerder, het slachtoffer van een gecoördineerde politieke campagne met als doel de internationale publieke opinie warm te maken voor een (militaire) interventie onder het voorwendsel van de "dreiging" uitgaande van massavernietigingswapens.

Israël

Het voorbije weekend had Israël uitgepakt met de dreiging, Syrië aan te vallen uit vrees dat de Syrische chemische wapens in handen vallen van al-Qaida. De terreurorganisatie is in Syrië actief in het "verzet".

Het voorbije weekend is Washington definitief afgestapt van het propageren van enige diplomatie in het Syrische conflict en overgegaan tot het zoeken naar de beste manier om "regimewissel" -het afzetten van president Bashar al-Assad- te bereiken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners