Syrië ‘wist op voorhand van Amerikaanse bombardementen’

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Syrische regering bevestigt dat het Amerikaanse leger luchtaanvallen op doelwitten van de Islamitische Staat (IS) in Syrië heeft uitgevoerd.

Damascus zegt dat het niet formeel heeft ingestemd met de bombardementen op zijn grondgebied, maar dat het wel op de hoogte was gebracht voor ze plaatsvonden.

‘De Amerikanen brachten de Syrische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties op de hoogte dat ze luchtaanvallen zouden uitvoeren op IS-stellingen in Raqqa’, zei de woorvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken aan AFP.

Poetin telefoneert

De Russische president Vladimir Poetin had nog voor de luchtaanvallen van start gingen, benadrukt dat dergelijke aanvallen niet kunnen zonder het voorafgaande akkoord van Damascus. Poetin zei dat tijdens een telefoongesprek in de nacht van maandag op dinsdag, met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon.

Hij benadrukte dat ‘luchtaanvallen tegen terroristische bases van de Islamitische Staat op Syrisch grondgebied niet uitgevoerd mogen worden zonder het akkoord van de Syrische regering’, zo luidt een persbericht van het Kremlin.

‘Zware verliezen’

Het Amerikaanse leger en Arabische partners hebben voor het eerst, dinsdag voor de dageraad, luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van IS in Syrië. Volgens het in Londen gebaseerde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten leed de IS daarbij zware verliezen.

‘De Amerikaanse vliegtuigen voerden minstens 20 aanvallen op hoofdkwartieren, controlepunten en bases voor de IS-groep in de stad Raqqa en in de oostelijke en westelijke voorsteden’, klonk het.

Arabische partners

De Amerikaanse bombardementen vormen een nieuw hoofdstuk in de strijd tegen IS. Eerder hadden onder andere de VS en Frankrijk al luchtaanvallen in Irak uitgevoerd.

Volgens de bronnen van Associated Press nemen vijf Arabische landen deel aan de luchtaanvallen in Syrië: Jordanië, Bahrein, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Reuters meldt dat Qatar enkel een ondersteunende rol speelt. Jordanië heeft zijn deelname inmiddels bevestigd.

F-22

Bij de luchtaanvallen hebben de VS F-22 Raptor-gevechtsvliegtuigen ingezet. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie aan de zender ABC. Het is de eerste keer dat het dure, controversiële toestel in een gevechtsoperatie is ingezet, aldus ABC.

De F-22-gevechtsvliegtuigen gelden als een van de duurste en modernste gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht. Het gevechtsvliegtuig heeft stealth-eigenschappen, waardoor het minder eenvoudig is te detecteren door radar en/of het blote oog. Sinds april 2008 kent de Amerikaanse luchtmacht wel problemen met het zuurstofsysteem in de jets. Zo moest de volledige vloot in 2011 aan de grond blijven, omdat piloten over zuurstoftekort klaagden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content