Syrië wil samen met Westen vechten tegen terroristen

25/08/14 om 18:40 - Bijgewerkt om 18:41

De Syrische regering biedt de internationale gemeenschap aan om samen te werken om de terreurgroepering Islamitische Staat (IS) te bestrijden.

Syrië wil samen met Westen vechten tegen terroristen

Walid al-Muallem © Belga Image

Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallem gezegd, melden internationale persagentschappen.

De Verenigde Staten hebben al IS-doelwitten gebombardeerd in Irak en overwegen hetzelfde te doen in Syrië. De Syrische regering wil hen daarbij helpen, maar waarschuwt wel dat de coördinatie van mogelijke aanvallen door Damascus moet gebeuren.

Overleg

'Syrië is klaar voor een regionale en internationale samenwerking en coördinatie om tegen het terrorisme te strijden in het kader van de VN-resolutie', verklaarde Muallem op een persconferentie.

Op de vraag of deze samenwerking ook mogelijk was met de VS en het Verenigd Koninkrijk, antwoordde hij dat die landen 'welkom zijn'.

De minister voegt wel toe dat aanvallen op de Islamitische Staat (IS), of het Al-Nusra Front in Syrië zonder overleg met de Syrische overheid gezien worden als gevallen van agressie en dat het daarom mogelijk is dat het Syrische luchtafweersysteem op Amerikaanse toestellen schiet die aanvallen komen plegen in Syrië. 'Dat kan gebeuren als er op voorhand geen afspraken worden gemaakt', klonk het.

Burgeroorlog

In Syrië woedt sinds 2011 een burgeroorlog die volgens de Verenigde Naties al aan meer dan 190.000 mensen het leven heeft gekost. Die oorlog begon als een volksopstand tegen het bewind van president Bashar al-Assad.

Het Westen heeft de oppositie gesteund en het aftreden van Assad geëist.

Lees meer over:

Onze partners