Syrië: VN-waarnemersmissie krijgt het niet makkelijk

17/04/12 om 17:20 - Bijgewerkt om 17:20

Hoewel de regering-Assad akkoord ging met de VN-waarnemersmissie, is nog niet zeker of de waarnemers tot heel Syrië toegang krijgen

Syrië: VN-waarnemersmissie krijgt het niet makkelijk

© Reuters

Hoewel de regering-Assad akkoord ging met de VN-waarnemersmissie, is nog niet zeker of de waarnemers tot heel Syrië toegang krijgen.

"Het is niet makkelijk", zei het hoofd van de missie aan reporters. "Wat de voorbereidingen betreft van de bezoeken aan de onrustige gebieden zijn er nog verschillende hindernissen weg te werken", aldus een westerse diplomaat in Syrië aan het Duitse persagentschap DPA.

Waarnemen onder begeleidingDe Syrische regering wil de onbewapende waarnemers begeleiden bij hun bezoeken, omdat volgens regeringsbronnen de veiligheid van de waarnemers anders niet gewaarborgd kan worden. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Europese Unie gevraagd helikopters en vliegtuigenter beschikking te stellen van de waarnemers wier komst binnenkort verwacht wordt. Ban betwijfelde wel of de 250 extra waarnemers voldoende zouden zijn om over het hele land inbreuken op het staakt-het-vuren vast te stellen.

Kofi Annan overlegt ondertussen verder in Qatar met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga. De emir van Qatar schatte eerder de kans op succes van het plan-Annan op drie procent. Qatar is één van de hoofdsponsors van "het verzet". Ook de Syrische oppositie is niet enthousiast. "Het is de weg van het minste kwaad", zei Haitham Manna, een vertegenwoordiger van de oppositie. Hij zei dat dialoog met de regering "bijna onmogelijk" is.

Plan Annan

Het plan van Annan houdt in dat Damascus zich na een wapenstilstand terugtrekt uit de onrustige delen van Syrië, en dan een dialoog opstart. Daarnaast vraagt het vrije toegang voor humanitaire hulp en journalisten en de vrijlating van politieke gevangenen.

In de stad Idlib zouden regeringstroepen acht mensen gearresteerd en geëxecuteerd hebben. Dat melden tegenstanders van de regering. Daarnaast maken ze melding van nieuwe aanvullen met granaten in de provincie Homs. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners