Syrië: VN keuren resolutie goed die geweld scherp veroordeelt

03/08/12 om 21:57 - Bijgewerkt om 21:57

Na de mislukking van verscheidene Syrië-resoluties in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties richt de Algemene Vergadering van de VN zich nu tot het bewind in Damascus.

Syrië: VN keuren resolutie goed die geweld scherp veroordeelt

© Reuters

Na de mislukking van verscheidene Syrië-resoluties in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties richt de Algemene Vergadering van de VN zich nu tot het bewind in Damascus. Haar niet-bindende resolutie werd door 133 van de 193 lidstaten goedgekeurd.

De tekst, die door verscheidene Arabische landen geformuleerd werd, roept de regering van dictator Bashar al-Assad op haar leger onverwijld naar de kazernes terug te trekken. Hij veroordeelt Assads inzet van "zware wapens" als gevechtshelikopters, pantservoertuigen en artillerie tegen de eigen bevolking. Bovendien wordt het bewind door de internationale gemeenschap aangemaand geen chemische wapens tegen de rebellen te gebruiken. De regering en de oppositie moeten het plan voor een politieke overgang snel in de praktijk brengen.

Een duidelijke oproep tot Assad om af te treden en tot verdergaande sancties werd op de valreep uit de resolutie geschrapt op verzoek van Rusland, China, India en Latijns-Amerikaanse staten. Oorspronkelijk zou ook kritiek op de vetomachten Moskou en Peking geleverd worden, die in de Veiligheidsraad meermaals druk op Damascus tegenwerkten. In de nieuwe tekst wordt de hele Veiligheidsraad gelaakt om zijn onvermogen om het eens te worden over maatregelen.

Ban Ki-Moon waarschuwt voor langdurige burgeroorlog

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft gewag gemaakt van de mogelijkheid van een langdurige burgeroorlog in Syrië. Hij waarschuwde voor het risico van een oorlog waarbij internationale spelers de ene of andere zijde bewapenen.

De verdeeldheid onder de grootmachten maakt een oplossing van het Syrisch conflict nog complexer dan het al is. VN-gezant Kofi Annan zei eerder al zijn mandaat niet te willen verlengen, omdat de zaak "niet alle steun krijgt die het verdiend." Rusland en China houden omwille van geopolitieke (Syrië is de laatste bondgenoot van Rusland in het Midden-Oosten) en interne redenen (beide grootmachten hebben het ook niet voor buitenlandse inmenging in wat zij binnenlandse zaken noemen) Assad een hand boven het hoofd. In de regio wordt Syrië vooral in de gaten gehouden door Turkije en Israël. (Belga/SD)Onze partners