Syrië: rebellen ‘bevriezen’ voorbereiding vredesgesprekken

Douma, een voorstad van hoofdstad Damascus © REUTERS

Een tiental rebellengroepen in Syrië kondigt in een mededeling aan dat de voorbereidingen voor vredesonderhandelingen bevroren worden. Die bevriezing gebeurt om “schendingen” aan te klagen door het regime van het staakt-het-vuren, dat vier dagen geleden van start is gegaan.

De vredesonderhandelingen zouden eind deze maand van start gaan in de Kazachse hoofdstad Astana.

“Aangezien de schendingen voortduren, kondigen de rebellengroepen de bevriezing aan van alle gesprekken die gelinkt zijn aan de onderhandelingen van Astana”, aldus de rebellen in een persbericht. Ze verklaren dat zijzelf “het staakt-het-vuren in het hele land hebben gerespecteerd, maar het regime en zijn bondgenoten hebben niet opgehouden het vuur te openen en hebben regelmatig zware schendingen begaan in de regio’s Wadi Barada en Oost-Ghouta. Ondanks verschillende oproepen aan de partij die borg staat voor het regime (Rusland, red.) duren de schendingen voort, wat het leven bedreigt van honderdduizenden mensen.”

‘Luchtaanvallen’

Maandag meldden de rebellen en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat het Syrische regime opnieuw begonnen was met luchtaanvallen op Wadi Barada, in de buurt van de hoofdstad Damascus, en in het zuiden van Aleppo.

De rebellen hadden afgelopen weekend al gewaarschuwd dat ze het staakt-het-vuren zouden opblazen als het regime niet zou ophouden het bestand te schenden.

Rusland bemiddelde samen met Turkije een wapenstilstand tussen verschillende vijanden in het Syrische conflict. Dat broze bestand, dat geen betrekking heeft op de jihadisten van groepen als Al-Qaeda en Islamitische Staat, is sinds vrijdag van kracht.

Partner Content