Syrië: oppositie wil no-flyzone boven Aleppo

29/07/12 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:42

De Nationale Syrische Raad roept buitenlandse staten op om de rebellen te bewapenen om het regime van Assad te trotseren.

Syrië: oppositie wil no-flyzone boven Aleppo

© AFP

De voorzitter van de oppositionele Nationale Syrische Raad, Abdelbaset Sayda, roept buitenlandse staten op om de Syrische rebellen te bewapenen om het regime van Assad te trotseren. De oppositie in Aleppo wil een no-flyzone boven de stad.
Sayda wil alles in het werk stellen om verder bloedvergieten in Aleppo, waar het Syrische leger een offensief gestart is, te vermijden. Volgens Sayda moet dat buiten de VN-Veiligheidsraad om gebeuren, die verlamd wordt door de veto's van Rusland en China. Hij ziet een weg via een resolutie van de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie, die zou worden ingebracht door de Arabische Liga.

No-flyzone
De leider van de oppositie in Aleppo, Abdel Jabbar al-Oqaidi, vraagt aan het Westen een no-fly zone te installeren in het noorden van het land. Hij beschuldigt het Syrische regime ervan een "massamoord" voor te bereiden in Aleppo. Zondag zijn de gevechten in 's lands dichtstbevolkte stad , nabij de Turkse grens, geïntensifieerd.

Volgens Oqaidi heeft het regeringsleger geprobeerd om een wijk aan te vallen met tanks. "Maar het Vrije Syrische Leger (ASL), dat bestaat uit deserteurs en burger, heeft weerstand geboden en heeft verliezen bij hen teweeggebracht".

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Mouallem, momenteel op bezoek in Iran, verklaarde op een persconferentie dat de "Syrische rebellen in Aleppo zonder twijfel verslagen zullen worden".

Geen amnestie voor Assad

Nog volgens Sayda moet president Bashar al-Assad berecht worden voor de "bloedbaden" waarvoor hij verantwoordelijk is en niet ergens een veilige schuilplaats krijgen in ballingschap.

"Het voorbeeld van Jemen (waar president Saleh amnestie kreeg in ruil voor zijn aftreden, nvdr.) mag zich niet afspelen in Syrië. Er zijn massamoorden gebeurd. We zijn ervan overtuigd dat Assad moet berecht worden. Hij is een crimineel en hij mag zeker niet onderduiken", aldus Sayda.

Sayda kondigde zaterdagavond ook aan dat hij met alle rebellengroepen op het terrein gaat bespreken hoe ze een overgangsregering op de been kunnen brengen. (AFP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners