Syrië: 'Opnieuw chemisch aanval door IS'

25/08/15 om 22:41 - Bijgewerkt om 22:41

In de Noord-Syrische stad Marea zijn vrijdag chemische wapens ingezet, die tientallen mensen hebben getroffen. Dat melden militanten en medische ngo's. De milities beschuldigen Islamitische Staat (IS).

Syrië: 'Opnieuw chemisch aanval door IS'

Syrische vluchtelingen in Libanon © REUTERS

Marea ligt in de provincie Aleppo, waar Islamitische Staat sterk staat en onder meer vecht tegen andere milities.

Artsen Zonder Grenzen meldde dat vier burgers, twee ouders en twee jonge kinderen, zijn verzorgd die aan chemisch spul waren blootgesteld, nadat een mortiergranaat hun huis trof. Welk chemisch product werd gebruikt, en wie de granaat heeft afgevuurd, kon de ngo niet zeggen, maar de slachtoffers vertoonden ademhalingsproblemen, huidwonden en oogirritatie, die erger werden naarmate de uren verstreken. De ouders beweren dat nadat de granaat tot ontploffing kwam, een gele rook in en om het huis hing. Vooral de symptomen en het feit dat ze verergerden wijst er volgens AzG op dat chemische elementen werden gebruikt, al heeft de ngo geen labo ter plekke om de exacte chemische componenten te bepalen.

Volgens de Syrian American Medical Society (SAMS), wiens artsen 50 patiënten hebben behandeld, gaat het om mosterdgas. Mosterdgas of Yperiet werd voor het eerst door de Duitsers gebruikt in 1917 in Ieper. Sinds 1993 heeft de VN het gebruik van het gas verboden.

SAMS heeft bloed, kleren en haar doorgestuurd naar een labo.

1 granaat op 2

Locale milities stellen volgens de BBC dat de granaten afgevuurd werden uit een gebied dat door IS wordt gecontroleerd.

Een woordvoerder van één militie, het Shami Front, zegt dat de helft van de 50 mortiergranaten die vrijdag op Marea werden afgevuurd mosterdgas bevatten.

IS probeert al maanden Marea in te nemen wegens de strategische ligging van de stad. Terwijl de regering van Bashar al-Assad zich onder internationale druk van zijn chemische wapens heeft ontdaan, heeft IS, zo schreef de krant Wall Street Journal twee dagen geleden, in Syrië en/of Irak mosterdgas weten te bemachtigen.

Eerder deze maand liet het Pentagon weten dat IS wordt verdacht van een chemische aanval tegen Koerdische milities in Noord-Syrië. Ook dat wordt onderzocht.

(Belga/RR)

Onze partners