Syrië: Meer dan 200 doden bij nieuw bloedbad

13/07/12 om 02:05 - Bijgewerkt om 02:05

Bij een aanval van regeringstroepen op het dorp Treimsa, centraal in Syrië, zouden meer dan 200 doden gevallen zijn. Ook elders in Syrië kwamen tientallen mensen om.

Syrië: Meer dan 200 doden bij nieuw bloedbad

© Reuters

Als de informatie bevestigd wordt, is dit de bloedigste gebeurtenis sinds het losbarsten van het Syrische conflict zestien maanden geleden. De oppositie en het regime zijn het erover eens dat er in Treimsa veel doden zijn gevallen. Wel geven ze elk een andere versie van de feiten.

Verschillende versie van de feiten
De Algemene Commissie voor de Syrische Revolutie zegt dat het leger het dorp eerst belegerd heeft. Later trokken milities van het regime uit naburige dorpen Treimsa binnen, en brachten ze mensen thuis om. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, gevestigd in Londen, zijn er tientallen rebellen onder de doden.

De Syrische regering stelt de oppositie verantwoordelijk. Die zou op die manier de publieke opinie tegen Syrië willen keren. De slachtpartij dient om het buitenland te overtuigen militair in te grijpen, zegt Syrië, nu de VN-Veiligheidsraad zich beraadt over een nieuwe resolutie.

Bij andere aanvallen door troepen van de Syrische president Bashar al-Assad elders in Syrië zouden nog eens 67 mensen gedood zijn.

Kofi Annan
De speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, veroordeelde het geweld al en zei dat de regering haar belofte, om geen zware wapens te gebruiken in bevolkte gebieden, niet nakomt. Hij kondigde ook een onderzoek aan van de VN-waarnemersmissie.

In mei werden ook al 108 mannen, vrouwen en kinderen omgebracht in het dorp Houla. (Belga/TV/INM)

Lees meer over:

Onze partners