Syrië: kleine inbreuken staakt-het-vuren

© Reuters

Het lang verhoopte staakt-het-vuren in Syrië zhoudt stand, ondanks kleine inbreuken, meldt de Syrische oppositie.

Het staakt-het-vuren dat de Verenigde Naties in Syrië bewerkstelligd hebben, houdt uren na de inwerkingtreding ervan stand, ondanks een aantal kleinere inbreuken, zo hebben activisten gemeld. Het leger heeft zijn troepen echter nog niet teruggetrokken zoals voorgeschreven in het plan van de gezant van de VN en de Arabische Liga, Kofi Annan. Het hoofd van de Syrische Nationale Raad, het hoofdorgaan van de oppositie, heeft de Syriërs ook tot betogen opgeroepen na de inwerkingtreding van het staakt-het-vuren.

“De toestand is rustig in alle regio’s, maar in de streek van Zabadani, in de periferie van de hoofdstad Damascus, weerklonken enkele explosies nadat het staakt-het-vuren was ingegaan”, zei Rami Abdel Rahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen.

De Syrische regeringskrant al-Watan schreef dat het Syrische leger naar de kazernes zou terugkeren eenmaal de veiligheid hersteld is in de steden die in opstand kwamen tegen het bewind. “Het is de verantwoordelijkheid van het leger de veiligheid te handhaven, de stabiliteit te vrijwaren en de mensen te beschermen (…)”, aldus de krant.

De terugtrekking van het Syrische leger stond ook in het vredesplan van Annan.

VS: ‘We zullen Damascus beoordelen op daden, niet op woorden’

De Syrische regering had aan de VN beloofd dat het de deadline zou respecteren, maar behield tegelijk het recht om te reageren op aanvallen van de rebellen. De VS waarschuwden Damascus te zullen beoordelen op zijn daden en niet op zijn woorden. Het regime van Assad heeft in het verleden immers al vaak mooie beloftes gedaan, om die dan meteen met de voeten te treden.

Ook Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders blijft waakzaam. “We moeten niet luisteren naar de woorden van meneer Assad zijn regime,” klinkt het op de VRT-radio. Dit staakt-het-vuren is een eerste fase, meent Reynders. “Het is afwachten of we verder kunnen met het vredesplan van Annan. Als we verder kunnen op deze basis, zou dat goed zijn.”

Volgens Reynders is het nog te vroeg om te weten of de VN een militaire dan wel humanitaire actie op poten moet zetten. “De beste oplossing is de uitvoering van het vredesplan van Annan.” Reynders benadrukt het belang van humanitaire hulp op basis van een wapenstilstand, met hulp van het Rode Kruis en andere Arabische organisaties.

Oppositie roept op tot betogen

Het hoofd van de Syrische Nationale Raad, het hoofdorgaan van de oppositie, heeft de Syriërs tot betogen opgeroepen na de inwerkingtreding van het staakt-het-vuren. Het plan-Annan “garandeert het recht op vreedzaam betogen”, aldus Burhan Ghalioun.

“We roepen het volk op te manifesteren en zijn stem te laten horen want dit is een absoluut recht. Manifestaties zijn een essentieel punt van het plan” van de internationale gezant Kofi Annan, zei Burhan Ghalioun. Betogingen werden tot dusver telkens onderdrukt door de Syrische troepen.

Het staakt-het-vuren heeft geen enkele waarde als het volk niet mag betogen, en het plan-Annan heeft geen enkele waarde als het geen overgang naar een pluralistische democratische regering mogelijk maakt”, zei Ghalioun. “Het begin van dit overgangsproces is het recht van het volk op betogen en persvrijheid”, voegde hij eraan toe.

Meer dan 10.000 doden

De voorbije dagen waren er nog gevechten in de buurt van Homs, waarbij ook burgers zouden omgekomen zijn. Sinds 15 maart 2011, toen de opstand tegen het regime van dictator Bashar al-Assad begon, kwamen naar schatting meer dan 10.000 mensen om. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content