Syrië: Kindsoldaten aan het front

© 'Childhood under Fire' - Save the Children

Syrische strijders zetten kinderen mee in aan het front. Ze fungeren als informant, tussenpersoon, soldaat en soms zelfs als levend schild.

Het is de ngo Save the Children die de kat de bel aan bond en het rapport ‘Childhood under Fire’ publiceerde over de Syrische kinderen. Ruim twee miljoen kinderen in het land zijn in nood en hebben dringend hulp nodig, schrijft de organisatie. Drie op vier van de geïnterviewde kinderen verloor bovendien een familielid of goede vriend door de burgeroorlog die nu al bijna twee jaar lang het leven van de Syriërs volledig overhoop gooit.

Kanonnenvlees

Maar het is vooral de inzet van de kinderen aan het front dat de organisatie zorgen baart. De kinderen en jongeren worden ingezet als loopjongen, wachter, informant, spion, strijder of soms – als ze nog te jong zijn – gewoon als zuiver kanonnenvlees. Zowel de regeringstroepen van president Bashar al-Assad als de versnipperde rebellengroeperingen rekruteren kinderen en jongeren. Volgens het rapport is het voor sommige gezinnen een prestigezaak als de kinderen zich al inzetten om te strijden voor hun ‘ideaal’. Al wordt het grootste deel van de kinderen en jongeren gedwongen om het geweer te hijsen.

De ngo maakt melding van één rebellenorganisatie waarbij sinds de start van de burgeroorlog zeventien kinderen, die als kindsoldaat werden ingezet, overleden. Van de ondervraagde kinderen voor de studie van Save the Children raakte ruim een derde gewond tijdens het conflict.

Wanneer ‘explosie’ het eerste babywiirdje is

Save the Children waarschuwt, net zoals Unicef, voor een ‘verloren generatie’ van Syrische jongeren. “We riskeren dat een volledige generatie van kinderen en jongeren onder de 18 jaar een jeugd in geweld en oorlog moet meemaken. Ze krijgen geen onderwijs meer, en zitten met torenhoge trauma’s opgezadeld die hen voor de rest van hun leven zullen blijven achtervolgen in alles wat ze doen.” Een jonge moeder, Hama, getuigt in het rapport over haar dochtertje. “Ze is nu anderhalf jaar oud en begon onlangs te spreken. Haar eerste woord? ‘Infijar’ (Arabisch voor explosie, red.). Het eerste woord van mijn dochter was explosie. Wat gaat er dan van haar worden?”

Maar één duurzame oplossing

Geweld is niet het enige wat kinderen treft. Bommenregens richten zich vooral op instellingen van algemeen nut, waar veel mensen verzamelen. Bakkerijen, scholen en ziekenhuizen zijn geliefkoosde doelwitten. Als gebouwen niet met de grond gelijk gemaakt worden, worden ze voor heel andere doeleinden aangewend. Zo worden schooltjes niet langer gebruikt om kinderen les te geven, maar gaan ze dienen als opvangplaats voor daklozen of uitvalsbasis van soldaten. Bovendien is de toegang tot proper water en afgesloten riolering haast een privilege geworden sinds de start van de burgeroorlog. Ziektes en infecties zijn schering en inslag, ook bij kinderen.

“Extra focus voor het leed van de kinderen bij het uitwerken van humanitaire hulp is een absolute noodzaak. Al is er maar één oplossing om al het kinderverdreit een halt toe te roepen: een einde aan de oorlog”, schrijft Save the Children.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content