‘Syrië is nu grootste uitdaging in de wereld’ (Ban Ki-moon)

© Reuters

Terwijl VN-inspecteurs opnieuw zoeken naar bewijzen van de gifgasaanval in Syrië, nemen leiders overal ter wereld een standpunt in over een mogelijke militaire interventie.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft de lidstaten van de Veiligheidsraad opgeroepen het eens te worden om te “handelen voor de vrede” in Syrië. Een vermoedelijke chemische aanval in het land heeft de kloof tussen Rusland en het Westen over het Syrische conflict nog groter gemaakt.

“We hebben het ergste moment van het conflict bereikt”, zei Ban Ki-moon in het Vredespaleis in het Nederlandse Den Haag. Dat paleis bestaat honderd jaar. “De Raad moet zijn autoriteit gebruiken voor de vrede.” Hij oordeelt dat de Syriërs oplossingen verdienen, “geen stilte”. “Syrië is nu de grootste uitdaging in de wereld.”

Hij riep ook op de VN-inspecteurs, die in Syrië de vermoedelijke aanval met chemische wapens onderzoeken, de nodige tijd te geven. “Het is essentieel de feiten vast te stellen”, klonk het. De Verenigde Staten en hun bondgenoten zeggen klaar te staan om een militaire actie tegen Syrië uit te voeren. Zij beschuldigen Damascus op 21 augustus een gifaanval te hebben gepleegd en zo een bloedbad te hebben aangericht. Rusland meent dan weer dat een militaire interventie het land en het Midden-Oosten zal destabiliseren. Moskou blokkeert ieder initiatief in de Veiligheidsraad voor een actie tegen zijn bondgenoot.

Israël onplooit raketafweersysteem

Israël ontplooit zijn hele raketafweersysteem als voorzorgsmaatregel voor eventuele vergeldingsacties van Syrië of de Libanese Hezbollah voor een buitenlandse interventie. Dit heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera bericht op gezag van de Israëlische legerradio. Vanwege de geheimhouding ging de radio niet op het aantal en de locaties van de interceptiebatterijen. De Israëlische luchtmacht gebruikt voor zijn raketafweer het Iron Dome voor de korte afstand, Patriot voor de middellange afstand en Arrow-II voor de langere afstand.

‘De regio is als een kruitvat’

Een Amerikaanse interventie in Syrië zou een “ramp” zijn voor de regio, laat de Iraanse geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei weten. “De regio is als een kruitvat en de toekomst is onvoorspelbaar”, zo citeerde de Arabische nieuwszender al-Jazeera het Iraanse persbureau ISNA Khamenei.

Nog luidens al-Jazeera ontkende Iran berichten dat de Syrische president Bashar al-Assad temidden van de huidige spanningen naar Teheran is gevlogen. Woordvoerder Abbas Araqchi van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde dergelijke berichten “belachelijk”.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu heeft een onderhoud gehad over het Syrische conflict met zijn Saoedische ambtgenoot Saoed al-Faisal, in Riyad. Dat meldde het officiële persagentschap SPA. SPA berichtte dat de prins met Davutoglu “de ontwikkelingen op het Syrische gebied” besprak, maar geef geen verdere details.

Turkije eist ‘krachtige en serieuze actie’

De prins riep eerder wel op een “krachtige en serieuze” internationale actie tegen het regime te voeren. Navo-lidstaat Turkije is dan weer bereid zich aan te sluiten bij een internationale coalitie tegen Syrië, zelfs zonder een consensus binnen de Verenigde Naties. Het bezoek van de Turkse minister in Saoedi-Arabië komt op een ogenblik dat verschillende Westerse landen, met de Verenigde Staten op kop, zich voorbereiden om een militaire actie tegen het Syrische regime te lanceren.

VN-inspecteurs bezoeken al Ghoetta al-Sjarkija

In Syrië is zelf is een team van de Verenigde Naties opnieuw aan de slag gegaan om berichten over een chemische aanval vorige week nabij Damascus na te trekken.De VN-inspecteurs trokken gisteren al naar de buitenwijk Madamijat al-Sham van de Syrische hoofdstad, maar bleven nu in hun hotel omdat er onvoldoende veiligheidsgaranties waren.

Regering en rebellen gaven elkaar daarvan de schuld, net als voor de beschieting van het team door onbekende sluipschutters maandag. Toch raakte het team ter plaatse. Een fotograaf van het Franse persbureau AFP zag de inspecteurs weer vertrekkken met zes voertuigen van de VN. Een woordvoerder van de rebellen zei tegenover de Arabische nieuwszender al-Arabiya dat de ploeg op weg is naar al-Ghoetta al-Sjarkija, waar het Vrije Syrische Leger hen opwacht.

Volgens een medewerker van de VN zal het team de plaats Samalka bezoeken, als de veiligheidssituatie dit toelaat. Daar en in andere dorpen van de provincie Damascus zouden vorige week honderden mensen door gifgas zijn omgekomen. Ondertussen zijn de Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama ervan overtuigd dat alle beschikare informatie bevestigt dat er een aanval met scheikundige wapens is geweest, en dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad daarvoor verantwoordelijk is, aldus een communiqué van Downing Street.(Belga/AVE)

Partner Content