Syrië: het gruwelijke gezicht van de oorlog

© Amnesty International
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Satellietbeelden verspreid door Amnesty International tonen dat de stad Aleppo volledig tot puin wordt gebombardeerd.

Nieuwe satellietfoto’s van de Syrische stad Aleppo bewijzen opnieuw dat de strijdende partijen geen enkel respect hebben voor de mensenrechten, aldus Amnesty International.

“De foto’s zijn voor ons een zoveelste fysiek element dat we kunnen toevoegen aan de bewijslast om aan te tonen dat de mensenrechten in Syrië worden geschonden. Willekeurige gebouwen worden gebombardeerd”, zegt Lore Van Welden van Amnesty International Vlaanderen. De foto’s laten zien hoe onleefbaar de situatie is in de noordelijke stad Aleppo.

De beelden werden uitvoerig geanalyseerd door de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in samenwerking met de Amerikaanse afdeling van Amnesty International.

‘Internationale Gemeenschap kijkt verlamd toe’

“Er bestaan internationale wetten die het verbieden om historische sites zoals de Grote Moskee in Aleppo aan te vallen. Maar ook scholen, ziekenhuizen of ambulances moeten gevrijwaard blijven. Toch worden die wetten op dit moment met de voeten getreden in Syrië.”

De taak van Amnesty International bestaat er niet in om schuldigen aan te duiden. Amnesty werkt als watchdog, ze onderzoekt de misbruiken ter plaatse en wil deze kenbaar maken. Dit doet ze door rapporten uit te schrijven of beelden de wereld in te sturen.

“De internationale gemeenschap moet stoppen met verlamd toe te kijken, maar moet dringend reageren. De satellietfoto’s zijn opnieuw een concreet bewijs dat er oorlogsmisdaden plaatsvinden. Uiteraard willen we dat de strijdende partijen de wapens neerleggen, maar zolang dit niet gebeurt, zien wij een belangrijke rol weggelegd voor de Internationale Gemeenschap. Amnesty wil dat de situatie in Syrië door de VN-Veiligheidsraad naar het Internationaal Strafhof wordt doorverwezen”, benadrukt Van Welden.

6 miljoen vluchtelingen

Ondertussen neemt de vluchtelingenstroom enorme proporties aan. In totaal zijn er al 6 miljoen Syriërs op de dool, waarvan 4 miljoen inwoners zich nog steeds in Syrië bevinden. Deze ‘intern ontheemden’ vallen door de mazen van het net als het aankomt op bescherming of medische voorzieningen.

“Ook voor de Europese Unie is er een belangrijke rol weggelegd. Financiële steun aan de buurlanden, is meer dan welkom”, aldus Amnesty International Vlaanderen. Vooral buurland Jordanië kreunt onder de toestroom van Syriërs. Het grootste vluchtelingenkamp Zaatari barst uit zijn voegen.

“Hoewel de druk groot is, mogen buurlanden zeker niet reageren zoals Turkije. Dat land sloot zijn grenzen voor Syrische vluchtelingen, waardoor de humane crisis alleen maar vergrootte”, zegt Van Welden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content