Syrië: ‘burgerslachtoffers’ bij twee ontploffingen in Damascus

© Reuters

De Syrische hoofdstad Damascus is opgeschrikt door twee explosies, zo heeft de Syrische staatstelevisie omgeroepen. Er zouden zeker 29 doden en 103 gewonden gevallen zijn.

De Syrische hoofdstad Damascus is opgeschrikt door twee explosies, zo heeft de Syrische staatstelevisie omgeroepen. Er zouden zeker 29 doden en 103 gewonden gevallen zijn.

De knallen deden zich voor op het kruispunt al-Kazaz in het zuiden van de stad. Getuigen zeggen dat ziekenwagens zich ter plaatse begeven. Er waren in het zuiden van de Syrische hoofdstad twee opstijgende rookwolken te zien. Talrijke civiele voertuigen zijn vernietigd, van sommige gebouwen is de gevel weg. De twee knallen hebben een krater van drie meter diep veroorzaakt.

‘Terroristen’

Volgens de onvoorwaardelijk gezagstrouwe staatstelevisie is er een onbepaald aantal “burgerslachtoffers”. De “terroristen” voerden hun aanvallen uit “op een ogenblik dat de mensen naar hun werk trokken en kinderen naar school”.

De Nationale Syrische Raad, de belangrijkste coalitie van de oppositie, beschuldigt echter het regime van dictator Bashar al-Assad ervan achter de twee bloedige aanslagen te zitten. Met deze aanslagen wil het bewind volgens de Raad “twee boodschappen sturen: zeggen aan de internationale waarnemers dat zij in gevaar zijn en zijn aantijgingen kracht bijzetten dat gewapende groepen en al-Qaida actief zijn in Syrië”.

Volgens het in Londen gevestigde Observatorium voor de Mensenrechten waren er inderdaad twee explosies in Damascus en hadden ze veiligheidshoofdkwartieren in het gebied als doelwit.

Internationale waarnemers ter plaatse

Het hoofd van de internationale waarnemers, de Noorse generaal Robert Mood, heeft zich naar de plaats van de dubbele aanslag begeven. Veiligheidstroepen hebben het gebied versperd. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content