Syrië bouwde “zeer waarschijnlijk” geheime kernreactor

© Reuters

In 2007 bombardeerde Israëlische gevechtsvliegtuigen een site in het Syrische Al-Kibar. Er zijn nu aanwijzingen dat de site een kernreactor onder constructie huisvestte.

Syrië heeft volgens het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie IAEA “met grote waarschijnlijkheid” aan een geheime kernreactor gewerkt. Dat staat in een rapport over Syrië van de VN-organisatie, dat dinsdag aan zijn lidstaten is uitgedeeld.

Geheime kernreactor?

In september bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen een site in het noordoosten van Syrië. Israël verantwoordde zijn actie door te stellen dat Syrië in het geheim werkte aan een kernreactor. De Syrische autoriteiten hebben altijd volgehouden dat de gebombardeerde site een verlaten militaire site was. Syrië ontkende ook banden met Noord-Korea. Die laatste zou nucleaire technologie aan Syrië hebben bezorgd.

Het huidige rapport brengt Syrië in nauwe schoentjes en een actie door de Veiligheidsraad valt nu niet uit te sluiten. Syrië ondertekende het non-proliferatieverdrag. Daardoor heeft het land het recht om nucleaire experimenten uit te voeren onder het wakende oog van het IAEA. Tegelijkertijd ondertekende Syrië ook een veiligheidsakkoord waardoor het het IAEA op de hoogte moet brengen wanneer het werkt aan een kernreactor. Het lijkt dit akkoord nu met de voeten getreden te hebben. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content