Syrië: Assad haalt uit naar VS

09/07/12 om 08:44 - Bijgewerkt om 08:44

De Syrische dictator Bashar Al-Assad verwijt in een interview de Amerikanen met terroristen te heulen.

Syrië: Assad haalt uit naar VS

© Reuters

De regering in Washington roept al maanden luidkeels dat Bashar al-Assad moet opstappen. In een interview met de Duitse televisiezender ARD slaagt de Syrische dictator voor het eerst terug. De Verenigde Staten zijn medeverantwoordelijk voor het bloedvergieten in Syrië, stelt Assad, "zij maken deel uit van het conflict".

Volgens Assad geeft Washington "bendes" politieke steun om Syrië te destabiliseren. Waar in het buitenland de rebellen wel eens als vrijheidsstrijders worden bestempeld, heeft Assad het steevast over terroristen of misdadigers.

Assad: 'Zolang de VS op eender welke manier terroristen steun verlenen, zijn zij ook hun bondgenoot'

"Zolang de VS op eender welke manier terroristen steun verlenen, zijn zij ook hun bondgenoot", luidde het. "Met wapens, geld of openlijke en politieke steun in de VN - of waar dan ook - is dat de implicatie". Aan een vrijwillig ontslag - zodat de beoogde Amerikaanse "regimewissel" bereikt wordt - peinst de Syrische dictator niet: "een president mag zijn verantwoordelijkheden en de nationale uitdagingen niet ontlopen".

Assad: 'Meerderheid Syriërs staat achter mij'

Hij gaat er van uit, dat de meerderheid van de Syrische bevolking achter hem staat. "De meerderheid van de bevolking neemt niet deel aan de betogingen, en de meerderheid van de burgerslachtoffers (van het geweld) waren mensen die de regering steunden".

Het interview, in het Engels, werd op 5 juli door de Syrische staatstelevisie in Damascus afgenomen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners