Syrië: Ambassadeurs lopen over, VN trekt waarnemers terug

26/07/12 om 01:37 - Bijgewerkt om 01:37

Nog eens twee ambassadeurs hebben het Syrische Assad-regime de rug toegekeerd. Ondertussen stuurt de VN 150 internationale waarnemers naar huis.

Syrië: Ambassadeurs lopen over, VN trekt waarnemers terug

© Reuters

Het Witte Huis heefd bekendgemaakt dat twee Syrische ambassadeurs niet langer het regime van president Bashar al-Assad steunen. Eerder al claimden bronnen binnen de Syrische oppositie dat de twee overgelopen waren.

"We kunnen bevestigen dat de Syrische ambassadeurs in Cyprus en de Verenigde Arabische Emiraten het regime de rug toegekeerd hebben", zei Jay Carney, de woordvoerder van president Barack Obama aan boord van Air Force One, het presidentiële vliegtuig, op weg naar New Orleans.

Dagen geteld

Voor Jay Carney is dat een nieuw teken dat hoge Syrische functionarissen Assad niet langer steunen omwille van zijn misdaden tegen de bevolking.

"Dat betekent dat de dagen van Assad geteld zijn", aldus Carney. Twee weken geleden keerde de Syrische ambassadeur in Irak, Nawaf Fares, zich al tegen het regime. Een diplomaat van de ambassade in Oman, een veiligheidsattaché, kondigde woensdag op al-Jazeera aan dat hij niet langer het regime steunt.

Volgens de Syrische oppositie vormen de twee nu overgelopen diplomaten een echtpaar.

VN-waarnemers gehalveerd

Omwille van de bloedige gevechten in Syrië hebben de Verenigde Naties al 150 ongewapende waarnemers naar huis gestuurd. Daardoor is de mankracht van de VN-waarnemingsmissie in Syrië (UNSMIS), met de helft gereduceerd. Dat zei VN-ondersecretaris-generaal Hervé Ladsous aan journalisten in de Syrische hoofdstad Damascus.

In april gaf de VN-Veiligheidsraad groen licht voor de waarnemingsmissie. Maar gezien de gevaarlijke situatie in het land, was het werk van de waarnemers al enige tijd stilgelegd. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners