Syrië: 22 schoolkinderen gedood bij bombardement

27/10/16 om 04:03 - Bijgewerkt om 05:49

Bij aanvallen op een school in de Syrische provincie Idlib zijn tweeëntwintig kinderen en zes leraren om het leven gekomen. Dat meldt Unicef.

Syrië: 22 schoolkinderen gedood bij bombardement

Een getroffen klaslokaal in Haas, Idlib © REUTERS

Volgens de algemeen directeur van Unicef, Anthony Lake, gaat het mogelijk om de dodelijkste aanval op een school sinds de burgeroorlog in Syrië vijf en een half jaar geleden begon. "Het is een tragedie, het is een schandaal en als de aanval opzettelijk was, gaat het om een oorlogsmisdaad", aldus Lake.

Volgens Unicef werd de school meerdere keren aangevallen, maar de organisatie zegt in zijn mededeling niets over de identiteit van de aanvallers, al lijdt het volgens de de Britse omroep BBC alleen twijfel of hij door gevechtsvliegtuigen van het Syrisch regeringsleger werd uitgevoerd dan wel door Russische toestellen die dat regeringsleger ondersteunen. Overheidsmedia maakten volgens de BBC melding van "meerdere terroristen", die bij de aanval zouden zijn gedood.

'Hoop dat wij niet betrokken waren

Vitaly Churkin, Russisch ambassadeur bij de VN, noemde het bloedbad "gruwelijk". "Ik hoop dat wij niet betrokken waren, maar ik ben een verantwoordelijk persoon en zal uitmaken wat mijn ministerie van Defensie hierover zegt".

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) sprak eerder van 35 doden, waaronder elf kinderen. "Militaire vliegtuigen hebben zes aanvallen uitgevoerd op het dorp Haas, op een school en de omgeving. Vijfendertig burgers kwamen om, waaronder elf kinderen", volgens SOHR.

Haas, niet ver van Aleppo, is onder controle van rebellen, zowel van door de VS ondersteunde groepen als van het vroeger door Al-Qaeda ondersteunde Jabhat Fateh al-Sham.

(Belga/RR)

Onze partners