Sydney: 15-jarige terreurverdachte gearresteerd

10/12/15 om 03:42 - Bijgewerkt om 03:42

Bij een nieuwe reeks huiszoekingen in de Australische stad Sydney zijn donderdag twee mensen opgepakt die ervan verdacht worden een terreuraanslag tegen de politie te hebben georganiseerd. Onder hen ook een jongen van vijftien jaar.

Sydney: 15-jarige terreurverdachte gearresteerd

Een door de politie vrijgegeven foto van een van de arrestaties © /

In totaal zouden vijf mannen betrokken zijn bij de plannen om een aanslag op een politiekantoor te plegen. Onder hen ook een vijftienjarige jongen die volgens politiechef Michael Phelan al meer dan een jaar in de gaten wordt gehouden. Donderdag werd ook een 20-jarige man bij hem thuis opgepakt. Drie anderen zitten al in de cel en zullen volgens Phelan worden aangeklaagd en in deze zaak onder aanhoudingsmandaat geplaatst worden.

De huiszoekingen passen in de antiterreur-operatie Appleby die al meer dan een jaar aan de gang is, waarbij eerder al vijftien mensen werden opgepakt. Zij hadden het plan om willekeurig iemand te onthoofden. Dat plan werd verijdeld door de arrestaties, maar er bestonden nog andere plannen van een aanslag op het hoofdkantoor van de politie.

Deradicalisering

"Documenten die ontdekt zijn bij de huiszoekingen wezen naar een aantal mensen, onder wie de tiener. Door al die informatie samen te brengen, en elektronisch en fysiek toezicht, hebben we een aanklacht kunnen opbouwen tegen de vijf", aldus Phelan.

De mannen, die later op de dag een eerste keer voor de rechter zullen verschijnen, riskeren levenslang. Enkele maanden geleden werd het westen van Sydney nog opgeschrikt door de moord op een politiemedewerker door een 15-jarige moslim.

De nu gearresteerde jongen zal voor een jeugdrechtbank verschijnen.

Het voorbije jaar hebben diensten op zijn school geprobeerd hem te deradicaliseren, blijkbaar zonder succes.

(Belga/RR)

Onze partners