Superstorm Sandy: New York rantsoeneert benzine

09/11/12 om 05:34 - Bijgewerkt om 05:34

De naweeën van Superstorm Sandy zijn nog niet weggeëbd. In New York mogen chauffeurs met even nummerplaten de ene dag tanken en met oneven nummerplaten de andere.

Superstorm Sandy: New York rantsoeneert benzine

© Reuters

"Dit is geen beslissing die we lichtvaardig nemen", citeert de New York Times burgemeester Michael Bloomberg. "Maar vanwege de tekorten waar we de komende weken tegenaan kijken en de groeiende frustraties van New-Yorkers geloven we dat dit de goeie stap is."

Kwart van de benzinestations dicht

In New York en de omliggende gebieden heersen er sinds de storm vorige week brandstoftekorten. Bij de benzinestations staan lange rijen. Her en der braken vechtparttijen uit.

Slechts een kwart van de 800 benzinestations in de stad zijn open. De benzinevoorziening in New York hangt af van een handvol distributiecentra in de districten Queens en Brooklyn die nog steeds zonder stroom zitten of beschadigd werden door de storm en bijgevolg stilliggen.

In de delen van New Jersey werden vorige week al soortgelijke maatregelen uitgevaardigd. Ook in Long Island, net buiten New York City wordt de benzine gerantsoeneerd.

Drie maanden cel

In de stad zelf mogen eigenaars van voortuigen met even nummerplaten op de even dagen van de maand tanken. Oneven nummerplaten komen aan de beurt op oneven dagen. Overtredingen zijn strafbaar met maximum drie maanden cel.

Hoe lang de maatregel van kracht blijft, is nog niet duidelijk, schrijft de New York Times. "We behouden hem voor een tijdje". Zei Bloomberg. (TV)

Onze partners