Supersnelrecht tegen relschoppers in Nederland

03/01/11 om 08:55 - Bijgewerkt om 08:55

Justitie in Nederland begint maandag meteen met zogenaamd 'supersnelrecht' tegen verdachten die zich tijdens de jaarwisseling hebben misdragen.

Supersnelrecht tegen relschoppers in Nederland

© EPA

Justitie in Nederland begint maandag meteen met zogenaamd 'supersnelrecht' tegen verdachten die zich tijdens de jaarwisseling hebben misdragen. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) zondag bekend. Elf verdachten van geweld tegen brandweer en politie verschijnen maandag voor de supersnelrechter in Den Haag, meldt Elsevier.nl. Dinsdag staan dan weer vier verdachten terecht in Amsterdam.

Hogere straffenDe hele week zijn er in heel Nederland gelijkaardige rechtszaken. Het OM zal in de genoemde oud-en-nieuwzaken 75 procent hogere straffen eisen dan normaal.

Gevangenisstraffen die worden opgelegd, moeten direct na afloop van de behandeling van de zaak worden uitgezeten. Opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd.

Afspraken

Als gevolg van de afspraken uit het regeerakkoord, dat gedoogsteun krijgt van de PVV, gaat het OM met ingang van de jaarwisseling ook hogere straffen eisen tegen verdachten van agressie of geweld tegen politiemensen, ambulancepersoneel, brandweer en andere hulpverleners.

Lees meer over:

Onze partners