Super Tuesday: het stemmen is begonnen

© Reuters

De Amerikaanse staat Ohio heeft de aftrap gegeven voor “Super Tuesday”, de dag waarop de Republikeinen in tien staten “primaries” en caucussen houden.

De Republikeinse voorverkiezingen bereiken op Super Tuesday mogelijk een scharniermoment, want dan zijn er in tien staten tegelijk “primaries” en caucussen om te bepalen wie in november in het strijdperk zal treden tegen de Democratische president Barack Obama.

De noordelijke staat Ohio speelt net als bij de echte presidentsverkiezingen ook nu weer een sleutelrol in de rit naar de Republikeinse investituur. De twee belangrijkste kandidaten, Mitt Romney en Rick Santorum, zijn er in een nek-aan-nekrace verwikkeld.

Kers op de taart of rotte appel?

Ook in de staten Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont, Virginia, Oklahoma, Idaho, North Dakota en Alaska wordt er gestemd.

Volgens ABC News zou Romney met een ruime marge winnen in vier van de tien staten. De zakenman zou met name veel stemmen krijgen in zijn eigen staat Massachusetts, Vermont, Idaho en Virginia. Het slagveld Ohio zou ofwel de kers op de taart ofwel de rotte appel zijn tijdens de verkiezingsnacht.

Mogelijk leert deze stembusgang meer over de lengte van de nog af te leggen weg voor het Republikeinse ticket en/of iemand nog echt kans maakt om Mitt Romney de investituur te ontnemen.

Voorverkiezingen zijn een strijd om afgevaardigden om de partijconventie voor zich te winnen. Wie op de Republikeinse Conventie 1.144 stemmen achter zich krijgt, is de officiële Republikeinse uitdager van president Barack Obama.

Belangrijkste voorverkiezingsdag

Met 437 stuks is er zowat een derde van de afgevaardigden te grabbel. Het is de belangrijkste voorverkiezingsdag bij de Grand Ole Party (GOP).

Na zijn winst in de staat Washington zaterdag blijft ex-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney de dans leiden met 203 afgevaardigden. Zelfs als hij in alle tien de staten zou winnen, heeft hij nog niet de nodige meerderheid. Ook al omdat de uitslag in Idaho niet-bindend is en nergens het principe “The winner takes it all” geldt.

Rick Santorum is voorlopig tweede met 92 afgevaardigden, ex-voorzitter Newt Gingrich is derde met 33 en Ron Paul sluit het rijtje van de overgebleven kandidaten met 25 “supporters” op de Conventie. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content