"Sudan martelt gearresteerde dokters"

08/06/10 om 17:36 - Bijgewerkt om 17:36

Een Belgische arts die bij de antiregeringsprotesten van de Sudanese dokters betrokken is, getuigt aan de telefoon over het buitensporige geweld dat de overheid volgens haar gebruikt.

"Sudan martelt gearresteerde dokters"

© Reuters

Op woensdag 2 juni hielden Sudanese dokters al voor de derde keer dit jaar een betoging in de hoofdstad Khartoum. De artsen eisen betere werkomstandigheden in de ziekenhuizen en een hoger loon.

Een Belgische arts die in Sudan verblijft, neemt deel aan de acties. "Sudan is een rijke oliestaat. Toch besteedt de overheid maar 3 tot 4,5 procent van haar uitgaven aan gezondheidszorg."

Bij de betoging van 2 juni waren de ordetroepen volgens de Belgische arts talrijk aanwezig . "De politie begon voor het eerst in het wilde weg op de betogers in te slaan. Vijf dokters, de leiders van de betoging, werden in elkaar geslagen en opgesloten."

Sindsdien staken artsen en met hen ook het medisch personeel. Ondertussen arresteerde de politie volgens onze getuige nog een zesde actievoerende arts.

Volgens de Belgische arts, die om veiligheidsredenen anoniem wenst te blijven, probeert de Sudanese regering de verspreiding van informatie over de uiteengeslagen protestactie tegen te houden.

"De regering verbiedt de tv-kanalen en de kranten om te schrijven over de betoging en de staking. De media verspreiden alleen maar leugens over ons. De gearresteerde leiders worden bovendien gemarteld in de gevangenis. Ze moeten bevrijd worden. De stakingsactie zal blijven duren tot de gearresteerde leiders van de doktersbetoging worden vrijgelaten."

(Lies Naert)

Lees meer over:

Onze partners