Studie: Brexit kan Britse economie 100 miljard pond kosten

21/03/16 om 09:56 - Bijgewerkt om 09:55

Bron: Belga

Als Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, zal dat de Britse economie 100 miljard pond en bijna een miljoen banen kosten. Dat blijkt uit een studie besteld door de belangrijkste werkgeversorganisatie van het land.

Studie: Brexit kan Britse economie 100 miljard pond kosten

David Cameron gooit zijn hele "heart and soul" in de strijd om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden. © REUTERS

Volgens een studie van de Confederation of British Industry (CBI), die zondag gepubliceerd werd, zou de Brexit een "ernstige schok" teweegbrengen in de economie van Groot-Brittannië. Die zou zo'n 100 miljard pond (128 miljard euro) aan productiviteit kosten, goed voor vijf procent van het jaarlijkse bruto binnenlands product.

"Uit deze analyse blijkt heel duidelijk waarom de Europese Unie verlaten een echte klap zou zijn voor onze levensstandaard, de werkgelegenheid en de groei", stelt Carolyn Fairbairn, directeur-generaal van het CBI. "Zelfs in het beste geval zou het nog steeds een ernstige schok voor de Britse economie zijn", zo voegt ze toe.

Nek-aan-nekrace

De "Brexit" zou Groot-Brittannië ongeveer 950.000 banen kosten, waardoor de werkloosheid in 2020 twee tot drie procent hoger zou liggen dan wanneer het land in de EU zou blijven, aldus de studie.

Op 23 juni houdt Groot-Brittannië een referendum over het EU-lidmaatschap. De peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen het ja- en het nee-kamp. Twintig procent van de kiezers heeft nog niet beslist. Vote Leave, een van de groepen die campagne voert voor de Brexit, noemt de studie "vooringenomen", en herhaalde dat het verlaten van de EU "de enige goede keuze" is. (Belga/EK)

Onze partners