Stroomtoevoer hersteld in vier reactoren Fukushima

21/03/11 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:02

Technici van uitbater Tepco zijn er maandag in geslaagd stroomkabels te leggen naar de reactoren 3 en 4. Zondag kregen de reactoren 2 en 5 al externe stroom.

Stroomtoevoer hersteld in vier reactoren Fukushima

© Reuters

Technici van uitbater Tepco zijn er maandag in geslaagd stroomkabels te leggen naar de reactoren 3 en 4 van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi. Eerder hadden brandweerwagens water op de reactoren gespoten om het afvoerbekken af te koelen.

Tepco meldde maandagochtend wel dat er omstreeks 8u Belgische tijd rook ontsnapte uit reactor 3. Daarop werd al het personeel uit de centrale geëvacueerd. Later verminderde de hoeveelheid rook. Er is geen wijziging van het radioactiviteitsniveau gemeten.

Stroom
Zondag kregen de reactoren 2 en 5 al externe stroom. Dit effent voor Tepco de weg om systemen te heractiveren voor het meten van het stralingsniveau en andere data, voor het verlichten van de controlezalen en voor het koelen van de reactoren en hun afvoerbekken voor gebruikte brandstofstaven.

De reactoren 5 en 6, die minder zwaar beschadigd werden bij de zware aardbeving van 11 maart, zijn sinds zondag voldoende gekoeld en stabiel. Het heractiveren van de pompen voor het koelsysteem van reactor 2 zou wel nog enkele dagen op zich kunnen laten wachten.

Regeringswoordvoerder Yukio Edano kondigde zondag aan dat de kerncentrale niet meer gebruikt zal worden.

Radioactiviteit
In het dorp Iitatemura, op 40 kilometer van de kerncentrale, werd maandag een te hoge concentratie radioactief jodium vastgesteld in het leidingwater. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het gezondheidsrisico evenwel beperkt. De prefectuur van Fukushima gaat wel drinkwater leveren aan de 4.000 inwoners.

Verder troffen de autoriteiten in de stad Hitachi, 100 kilometer van de centrale, in spinazie tot 27 keer de toegestane limiet aan radioactiviteit aan. De lokale overheid roept de boeren vrijwillig op de groenten niet op de markt te brengen. De verhoogde dosis is volgens de overheid niet schadelijk voor de mens.

Doden
Intussen zijn na de verwoestende aardbeving en tsunami van 11 maart al meer dan 8.600 geteld. In zes prefecturen zijn in totaal meer dan 13.000 mensen als vermist opgegeven.

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re raamt zijn kosten ten gevolge van het natuurgeweld in Japan op 1,2 miljard dollar. Dit cijfer kan nog stijgen.

(KVDA/Belga)

Volg Knack nu ook op Facebook

Lees meer over:

Onze partners