Strijdvaardige Khaddafi: "We zullen winnen"

23/03/11 om 09:23 - Bijgewerkt om 09:23

De Libische leider is voor het eerst in een week in het openbaar verschenen. Hij sprak een menigte van zo'n 200 mensen toe aan zijn residentie in Tripoli.

Strijdvaardige Khaddafi: "We zullen winnen"

© Reuters

De Libische leider Muammar Khaddafi is dinsdagavond voor het eerst in een week in het openbaar verschenen. Hij sprak een menigte van zo'n 200 mensen toe aan zijn residentie in Tripoli. De toespraak werd uitgezonden op de Libische staatstelevisie. "We zullen de kruisvaarders verslaan, of de strijd nu van korte of van lange duur is," zei Khaddafi. "We gaan dit gevecht winnen".

In de nacht van dinsdag op woensdag waren voor de vierde nacht afweergeschut en explosies te horen rond Tripoli.

NAVO

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn het dinsdagavond eens geraakt dat de NAVO een sleutelrol kan spelen in de bevelvoering over de militaire operatie in Libië. Er ging telefonisch overleg tussen Barack Obama, Nicolas Sarkozy en David Cameron aan vooraf.

"Zij onderzochten de substantiële vooruitgang die is gemaakt in termen van het tegenhouden van het oprukken (van de troepen van Khaddafi) naar Benghazi en het instellen van een no-flyzone", zei woordvoerder Ben Rhodes van het Witte Huis. "Zij waren het er ook over eens dat de NAVO vanaf nu een sleutelrol zou moeten spelen in de commandostructuur".

Dinsdagavond heeft ook Nederland besloten deel te nemen aan de militaire acties in Libië. Onze noorderburen zetten de komende drie maanden zes F-16-gevechtsvliegtuigen, een mijnenjager en een KDC-10-tankvliegtuig in om het wapenembargo te controleren.

(KVDA)

Lees meer over:

Onze partners