Strijdbare Obama start tweede ambtstermijn

© Reuters

In Washington heeft Barack Obama voor de tweede keer de presidentiële eed afgelegd. Herlees hier de liveblog over de inauguratie.

LIVEBLOG door Tom Vandyck, Knack.be correspondent in de Verenigde Staten, Simon Demeulemeester en Eddy Eerdekens in Brussel

21.00 uur Tot zover de liveblog over de inauguratie van president Barack Obama voor zijn tweede ambstermijn. Bedankt om het nieuws hier te volgen. Om middernacht onze tijd begint het inauguratiebal in het Washington Convention Centre. Meer nieuws op de homepage van Knack.be 20.40 uur Start van de optocht met fanfares naar het Witte HuisPresident Barack Obama, vice-president Joe Biden en hun families nemen deel aan de stoet.

20.33 uur: Ook het Amerikaanse persagentschap AP heeft oog voor de outfit van de first ladyMichelle Obama start de tweede ambstermijn in stijl, schrijft AP. Michelle droeg een mantel van de Amerikaanse ontwerper Thom Browne.20.24 uur: In Antwerpen is ’t Stad niet meer van iedereen. In Washington blijft het Capitool dat wel. This is a great day for all Americans to celebrate and to remember that the Capitol belongs to all. Dat twitterde Eric Cantor, fractieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.

20.20 uur: Drie topprioriteiten uit de speech van Obama– Inperken van de vrije verkoop van wapens– Inperken van de overheidsschuldImmigratieNooit eerder haalde een Amerikaanse president in zijn inauguratiespeech de klimaatverandering aan.

20.16 uur Barack en Michelle Obama genieten samen met toppolitici en militaire leiders van een lunch ter ere van de inauguratie. Op het menu staan kreeft en bison.

20.15 uur Over bijbels en speeches

Wat u moet weten over de inauguratie
20.10 uur: Na zijninauguratiespeech overschouwde Barack Obama het massaal opgekomen publiek. ‘Ik wil nog één keer kijken, want dit zal ik nooit meer zien,’ zei Obama.

19.54 uur: Reacties: Washinton Post-columnisten bekvechten onder elkaar De eerste reacties op Obama’s inauguratierede beginnen binnen te lopen. Op de website van de krant the Washington Post zijn de columnisten het gloeiend ineens met elkaar.

“Het was de minst indrukwekkende, minst verrassende inauguratierede van mijn leven”, klaagt de conservatieve columniste Jennifer Rubin. “Als er nog enige twijfel over bestond, heeft de president bevestigd dat hij een hardleerse collectivist is die de gevaren van de wereld waarin we leven nauwelijks begrijpt.”

“De meest onversneden progressieve speech die hij als president gegeven heeft”, juichte de linkse opinieschrijver Eugene Robinson. “Dat wil zeggen: tot nu toe. De teneur van de speech geeft aan dat er meer op komst kan zijn. (…) Obama’s critici zeggen graag dat hij niet genoeg leiderschap tentoonspreidt in vitale dossiers. Ze zouden beter voorzichtig zijn met wat ze wensen, want het ziet ernaar uit dat ze het wel eens kunnen krijgen.”

“De president waar progressieven zaten te wachten is (eindelijk) gearriveerd”, blokletterde de centrist Chris Cilizza. “De vraag is nu of president Obama zal doorzetten met de progressieve agenda die hij vandaag uittekende. Duwt hij door op klimaatverandering of voor een breder energiebeleid? Maakt hij een deal met de Republikeinen over immigratiehervorming of gaat hij er allen voor en gelooft hij dat ze wel zullen volgen? Op het vlak van wapens: accepteert hij een kleinere versie van de wetgevende voorstellen die hij gedaan heeft of gaat hij voor de hele zwik?”

19.11 uur: Recepten voor de inauguratielunch De hoge piefen op de inauguratielunch in het Amerikaanse Capitoolgebouw krijgen onder andere kreeft, bizonsteak en een speciaal voor de gelegenheid gecreëerde champagne voorgezet. Alle recepten, vanwege het officiële inauguratiecomité, zijn hier te vinden.

18.50 uur: rapper Lupe Fiasco is van het podium gegooid na anti-Obamauitspraken tijdens een concert

18.45 uur: lees hier de integrale inauguratiespeech van Barack Obama

18.40 uur: Instant-analyse: Een strijdbare Obama Dit was een bijzonder politieke inauguratierede. Deze strijdbare Obama stond in contrast met de eerder terughoudende speech vier jaar terug die velen ontgoochelde, en ook met de geïdealiseerde ‘Hope & Change’-kandidatuur die daaraan voorafging. Dit is een president die het klappen van de zweep geleerd heeft en haar op zijn tanden heeft gekweekt.

Obama greep terug naar de universele Amerikaanse waarden van ‘Life, Liberty and the Pursuit of Happiness”, maar schrok er niet voor terug om daar onmiddellijke politieke consequenties aan vast te hangen. Hij hamerde op thema’s als sociale rechtvaardigheid, non-discriminatie voor vrouwen en homo’s, klimaat en wapenwetgeving, en haalde – zonder ze bij naam te noemen – uit naar de onbuigzame opstelling van de Republikeinen.

Dat belooft vuurwerk voor de komende twee jaar. Minstens tot aan de tussentijdse parlementsverkiezingen van 2014 moet hij leven met een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden die gedomineerd wordt door hardleerse Tea Party-sympathisanten. Die zullen hem nog steeds geen cadeaus doen.

18.40 Obama ondertekent de officiële papierenIn één adem nomineert hij vier kandidaten voor kabinetsposten: John Kerry (Buitenlandse Zaken), Jack Lew (Financiën), John Brennan (CIA-directeur) en Chuck Hagel (Defensie).

18.33 uur: Einde van de ceremonieDe hoogwaardigheidsbekleders verlaten het podium. In het capitoolgebouw nuttigen zij nu een lunch. Om 10.35 uur Belgische tijd gaat de stoet van start die de president met veel bombarie naar het Witte Huis zal brengen. Later op de avond in Washington volgen de galabals.

18.28 uur: Beyoncé zingt de ‘Star Spangled Banner’ 18.11 uur: Einde speech
Kelly Clarkson zingt ‘My Country ‘Tis of Thee’,

18.08 uur: “Beslissingen moeten genomen worden”
Amerika kan zich niet permitteren om tijd te verliezen met ideologisch gebikkel, stelt Obama. Het land moet nu vooruit. “we moeten handelen in de wetenschap dat ons werk niet af zal zijn.”

18.06 uur: Onze reis is niet afgelopen” Tot vrouwen, homo’s, immigranten en kinderen gelijk behandeld worden, zegt Obama. “Dat is de taak van onze generatie”
18.04 uur: Klimaat “Wij zullen de dreiging van klimaatverandering beantwoorden, wetende dat mislukking de toekomst van onze kinderen en toekomstige generaties bedreigt.”

Obama belooft investeringen in hernieuwbare energie. Hij erkent dat dat een lange weg is, maar stelt dat Amerika zich niet de kaas van het brood mag laten eten door andere landen.

18.00 uur: “De Amerikaanse toekomst is onbegrensd”
“Wij bezitten alle kwaliteiten die deze wereld vereist. (…) Wij zijn gemaakt voor dit moment en we zullen het grijpen, zolang we het samen grijpen.”

“Ons land niet kan slagen als een slinkend aantal rijken het steeds beter heeft en steeds meer mensen het niet maken.”

“En wij geloven dat elke burger nog steeds een minimum aan zekerheid en waardigheid verdientist.” Amerika moet zijn overheidsfinanciën saneren, maar ” Wij verwerpen het idee dat Amerika moet kiezen tussen de generatie die dit land gebouwd heeft en de generatie de toekomst bouwt.”

17.57 uur: Obama: “Individuele vijheden bewaren, vereist collectieve actie” 17.56 uur: Obama bewijst eer aan ‘Life, Liberty and the Pursuit of Happiness’
Die waarden komen er niet vanzelf, zegt hij. Elke Amerikaanse generatie moet eraan verder werken.

17.53 uur Obama begint aan zijn inauguratierede 17.52 uur: Het traditionele saluut met 21 kanonnen weerklinkt 17.50 uur: Obama legt de eed af Barack Obama heeft zonet voor de tweede keer de presidentiële eed afgelegd in handen van John Roberts, de voorzitter van het VS-Hooggerechtshof. Hij deed dat deze jeer vooral voor het ritueel. De officiële eed vond gisteren plaats in beperkte kring, op 20 januari, zoals de Amerikaanse grondwet voorschrijft (zie lager).

De tekst van de eed:

“I, Barack Hussein Obama, do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.”

17.48 James Talyor zingt ‘America the Beautiful’ 17.47 uur: Vicepresident Joe Biden legt de eed af
Hij doet dat in handen van opperrechter Sonia Sotomayor.

17.43 uur: Eric Shinseki in de ‘Designated Survivor’
Als het noodlot vandaag toeslaat en president Obama, zijn hele regering en alle leden van het Hooggerechtshof omkomen, is de minister van Veteranenzaken de nieuwe president van de VS. Hij verblijft op een veilige locatie. 17.39 uur: Het Brooklyn Tabernacle Choir zingt de Battle Hymn of the Republic 17.32 uur: Myrlie Evers gaat voor in gebed
Myrlie Evers is de echtgenote van de in 1963 vermoorde burgerrechtenleider Medgar Evers. “Wij vragen zegening voor allen die de bijdragen aan de essentie van de Amerikaanse spirit, de Amerikaanse Droom.” Evers bewijst eer aan de burgerrechtenstrijders uit de geschiedenis van de VS en bidt dat hun offers niet voor niets geweest zijn.

17.26 uur: Officieel begin van de ceremonie
De aftrap wordt gegeven door senator Charles Schumer uit New York, de voorzitter van het Inauguratiecomité. Hij bewijst eer aan Amerika’s militairen. “Het thema van de inauguratie vandaag is ‘Vertrouwen in de toekomst van Amerika.'” 17.22 uur: Barack Obama betreedt het podiumHij doet dat onder trompetgeschal en luid applaus en wordt vergezeld door de leiders van beide partijen in het Congres.

17. 18 uur: Vicepresident Joe Biden neemt plaats op het podium
17.16 uur: Michelle Obama betreedt het podiumZe doet dat onder groot applaus en gaat op de ereplaatsen bij haar dochters en haar moeder zitten.

17.12 uur: Wat zegt Obama straks?
Volgens journalist Chuck Todd van de zender MSNBC zal Obama in zijn inauguratierede voortborduren op de speech op de Democratische Conventie in 2004 die zijn nationale carrière lanceerde. “Er is geen rood Amerika en een blauw Amerika”, zei hij toen: “Er is maar één Amerika: de Verenigde Staten van Amerika.” Die belofte van eenheid maakte hij nog niet waar. Ook voor de volgende vier jaar zal dat hoog gegrepen zijn.

17.00 uur: Clinton en Carter nemen plaats op het podium
De ex-presidenten werden met veel gedruis aangekondigd. Obama’s voorganger, George W. Bush, blijft vandaag afwezig.

16.55 uur: President Barack Obama betreedt het Capitool 16. 54 uur: De Opperrechters betreden het podium 16.47 uur: Presidentiële karavaan op weg naar het Capitool
De limousines met de president, de vicepresident en hun families zijn vetrokken vanuit het Witte Huis. Noteer: de presidentiële limo draagt een nummerplaat met opschrift ‘Taxation Without Representation’ (Vrij vertaald: ‘Wel betalen, maar niet mogen stemmen’). Op die manier protesteert de Amerikaanse hoofdstad Washington DC tegen het feit dat ze nog steeds geen eigen parlementslid heeft.


16.38 uur: Michelle Obama draagt een blauwe geruite jas van Thom Browne
Meer over de inauguratie-outfit van de First Lady hier.
16.35 uur: Grote afwezige: de ‘designated survivor’ Op de tribune voor het Capitool zitten vandaag alle Amerikaanse ministers, behalve één. Die ‘designated survivor’ (zeg maar: aangeduide overlever) volgt de zaken vanop een veilige locatie. Als het ondenkbare gebeurt en alle leden van de regering komen om bij een natuurramp, een aanslag of een oorlogsdaad, dan moet hij (of zij) voor de continuïteit van het bestuur zorgen. Wie de designated survivor is, wordt tot op het laatste moment geheim gehouden.

16.28 uur: Bill Clinton arriveertDe ex-president werd vergezeld door zijn vrouw, de uittredende minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Even voordien kwam ook ex-president Jimmy Carter aan in het Capitool.

16.25 uur: Jesse Jackson: ‘Martin Luther King zou Barack Obama tegelijkertijd vieren en uitdagen.’

Volgens de zwarte dominee en ex-presidentskandidaat Jesse Jackson, die er haast vijftig jaar geleden bij was toen Martijn Luther King aan de overkant van de National Mall in Washington zijn beroemde ‘ I have a dream’-speech hield, zou Dr. King vandaag achter Obama staan. Tegelijkertijd zou hij hem echter uitdagen om meer te doen aan armoede, ongelijkheid en vuurwapengeweld, zei Jackson op CNN.




16.18 Opperrechter John Roverts arriveertJohn Roberts, de voorzitter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, betrad zonet het Capitoolgebouw. Hij zal straks de presidentiële eed afnemen. Vlak na hem arriveerde opperrechter Sonya Sotomayor. Vicepresident Joe Biden zal de eed afleggen bij haar. Sotomayor is de eerste Hispanic in het Hooggerechtshof en dus ook de eerste die deze eer te beurt valt.

16.12 uur: De bijbel van Martin Luther KingBarack Obama is de tweede president die de eed aflegt op Martin Luther King Day. De enige die hem daarmee voorging was Bill Clinton in 1997.

Ter nagedachtenis van de vermoorde burgerrechtenleider zal de eerste zwarte president van de VS straks de eed afleggen met de linkerhand op een bijbel die aan Martin Luther King toebehoorde. Die werd speciaal overgevlogen uit Atlanta en voor deze gelegenheid letterlijk met fluwelen handschoenen aangepakt. 15.44 uur: Barack Obama is in de geschiedenis van de Verenigde Staten de zeventiende president die aan een tweede ambtstermijn begint. 15.21 uur: De Dag van Barack Obama Kijk hier voor de minuut tot minuut agenda van de inauguratie van Barack Obama.
15.15 uur: President Obama wenst zijn volgers op Twitter een fijne dag. Barack Obama ‏@BarackObama Happy Inauguration Day! Follow @obamainaugural today for news from on the ground in Washington, from the oath to the parade. #inaug2013

14.35 uur: De zon schijnt maar het is fris. Volgens The Washington Post lijkt het weer vandaag het meest op de tweede inauguratie van president Bill Clinton. Ook toen was het 4 graden Celsius.

14.21 uur: Gehoord in de rij wachtenden: ‘Dit maak je maar één keer in je leven mee. We gaan er een feestje van maken.

14.09 uur: Er staat een kilometerlange rij mensen aan te schuiven in de richting van het Capitol waar Obama straks de eed aflegt. Mensen dansen en zingen.

14.04 uur: De festiviteiten zullen dit keer veel soberder zijn dan bij de eerste inauguratie van Obama. De president houdt rekening met de crisis.

14.01 uur: Minister van Buitenlandse Zaken: Hilary Rodham Clinton wordt vervangen door John Kerry – de voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken en voormalig uitdager van George W. Bush bij de presidentsverkiezingen van 2004. Kerry is Vietnam-veteraan.

Minister van Financiën: Timothy F. Geithner vertrekt, Jack Lew komt in de plaats. Geithner zou aanblijven tot de onderhandelingen over het vermijden van de fiscakl cliff – een pakket belastingen en besparingsmaatregelen dat automatisch van kracht zou gegaan zijn hadden de Democraten en Republikeinen geen akkoord gesloten over de begroting. Jack Lew kwam meteen in de belangstelling te staan als de man met “de lelijkste handtekening ter wereld“. Op zich geen probleem, ware het niet dat die handtekening gedurende zijn hele ambtstermijn alle briefjes van 1 dollar siert.

Minister van Defensie: Leon Panetta, voormalig CIA-directeur, ruimt plaats voor Chuck Hagel. Van Panetta, die ook al onder Bill Clinton in het Witte Huis aan de slag was, was geweten dat hij zou stoppen bij Obama’s herverkiezing.

Chuck Hagel was een controversiële kandidaat: een Republikein, die desondanks vooral bij Republikeinen op weerstand botste. Dat omwille van zijn Israël-kritische uitspraken (“De joodse lobby intimideert hier heel wat mensen. Ik ben een Amerikaanse senator, geen Israëlische.”) en zijn kritiek op de oorlog in Irak (Republikeinse presidentskandidaat en defensiezwaargewicht John McCain zei “serieus verontrust” te zijn “over standpunten die senator Hagel in recente jaren ingenomen heeft over nationale veiligheidsdossiers”.

13.53 uur: In een analyse voor Knack.be schreef professor Bart Kerremans, expert Amerikaanse politiek aan de Katholieke Universiteit Leuven, dat Hagel vooral gekozen werd omwille van zijn loyauteit aan Obama.

13.35 uur: Tweede keer dat Obama eed twee maal aflegt

Het is de tweede maal dat Barack Obama de eed twee keer moet afleggen. Daardoor is hij, na Franklin D. Roosevelt, de tweede president die de eed vier keer aflegt, zo twittert VRT-correspondent Greet De Keyser.

In 2009 moest Barack Obama zijn eed herhalen door een fout van opperrechter John Glover Roberts. Die citeerde de eed verkeerd, wat opgemerkt werd door Obama. Toch herhaalde hij de fouten. Een dag later deed Obama het nog eens foutloos over. Dit jaar is er de dubbele eedaflegging omdat de eed op 20 januari moet afgelegd worden. Maar als die op zondag valt, dan verschuift het publieke gedeelte naar maandag.

13.15 uur: Opvallende afwezige: Mitt Romney

Greet De Keyser, VRT-correspondente in Washington DC, twittert dat er een aantal opvallende afwezigen zijn, zoals de voltallige familie Bush (die in 2009 wel aanwezig was) en Mitt Romney, de Republikeinse uitdager van Barack Obama.

12.45 uur 800.000 à 900.000 Amerikanen staan te wachten op hun president

Volgens CNN staan zo’n 800.000 à 900.000 Amerikanen te wachten op de tweede inauguratie van Barack Obama. Hij is de 17e president die een tweede inauguratie moet doen, alvorens de parade richting Witte Huis aan te voeren. Dat komt omdat volgens de grondwet de eed moet afgelegd worden op 20 januari. Valt die op een zondag, dan worden de publieke festiviteiten verplaatst naar maandag.

In 2009 waren er nog 1,8 miljoen aanwezigen.

12.20 uur: Knack.be-correspondent in de VS Tom Vandyck schrijft dat de tweede ambtstermijn van Barack Obama “net zo lelijk wordt als zijn eerste”.

Immers: “Tenzij de Amerikaanse kiezers zijn Democratische partij over twee jaar weer een parlementaire meerderheid bezorgen, zal het voor Obama de komende vier jaar net zo hard ploeteren zijn als de vorige vier.

12.13 uur: Programma inauguratieMaandag begint voor de First Family met een eredienst in een episcopaalse kerk. Om 11.20 uur (17.20 uur Belgische tijd) legt Obama publiekelijk zijn ambtseed af.

Na de lunch in het Capitool volgt een stoet naar het Witte Huis met fanfares en feestwagens. ’s Avonds dansen de Obama’s op de traditionele bals ter gelegenheid van de
eedaflegging.

Dinsdagmorgen volgt nog eenmaal kerkelijke aandacht, ’s avonds dan weer een bal, deze keer met alle medewerkers van Obama’s staf.

Daarna begint voor Obama het politieke dagelijks leven van zijn tweede ambtstermijn, met een rij uitdagingen. Zo wacht de Amerikaanse Senaat de bevestigingsprocedure voor de benoeming van John Kerry als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en van de Republikein Chuck Hagel als chef van het Pentagon.

Bovendien moet Obama proberen omstreden voorstellen ter verstrenging van de Amerikaanse wapenwetgeving er in het Congres door te krijgen. Daarbovenop krijgt de president een nieuwe ronde in de strijd met de Republikeinen rond een bezuinigingsprogramma voor de schuldafbouw.

12.05 VIDEO: Herbekijk hier de eerste inaugurale rede van Barack Obama in 2009.

12.01 uurOfficiële eedaflegging al achter de rug
Gisteren, 20 januari 2012, legden Barack Obama en zijn vice-president Joe Biden al officieel de eed af voor hun tweede ambtstermijn. Dat moet op 20 januari volgens de Amerikaanse grondwet. Daarbij waren enkel de voorzitter van het Hooggerechtshof John Roberts, Barack Obama’s vrouw Michelle en hun dochters Malia Ann en Natasha en enkele verslaggevers.

Als de grondwettelijk vastegelegde inauguratie op een zondag valt, dan wordt de publieke eedaflegging verplaatst naar maandag. Dat is sinds 1821 de traditie.

In Washington wordt de historische gebeurtenis van de installatie traditiegetrouw met een groot feest gevierd. Op de feestelijkheden worden in totaal tot 800.000 mensen verwacht. Al in het weekeinde heerste er in de Amerikaanse hoofdstad een uitzonderingsregime. Vele straten in Washington D.C. waren afgesloten. Rond de 13.000 soldaten bekommeren zich om de veiligheid en het soepele verloop.

Democraat Obama had afgelopen november met duidelijke meerderheid de verkiezing tegen de Republikeinse kandidaat Mitt Romney gewonnen. Volgens de grondwet moet hij dan de ambtseed voor de komende legislatuur op 20 januari om 12.00 uur afleggen. Daarvoor wordt een privé-ceremonie in het Witte Huis georganiseerd. Zondagvoormiddag had vicepresident Joe Biden de ambtseed al afgelegd. De 70-jarige politicus werd in zijn officiële residentie in Washington, op vier kilometer van het Witte Huis, ingezworen door rechter Sonia Sotomayor. Bidens hoofdtaak als vicepresident is het voorzitterschap in de Senaat. Indien Obama zijn ambt niet meer kan vervullen, wordt Biden staatsleider en opperbevelhebber van de strijdkrachten. Laatst gebeurde dat in 1974, toen Gerald Ford de afgetreden Richard Nixon verving.

Onder een stralende zon legden Obama en Biden daarna een krans neer aan het graf van de onbekende soldaat op het nationaal kerkhof in Arlington, Virginia. Later namen de president en zijn first lady Michelle Obama aan een eredienst deel.

De feestelijkheden voor de eedaflegging begonnen zaterdag al. Op de Mall, de museumstraat in hartje Washington, kwamen duizenden mensen samen voor een festival met muziek, eten en toespraken. ’s Avonds nodigden Michelle Obama en de vrouw van de vicepresident Jill Biden, de kinderen van Amerikaanse militairen uit op een rock- en popconcert. Bovendien had Obama zaterdag tot “nationale dag voor vrijwillige hulp” verklaard. In heel het land waren de burgers opgeroepen werk van algemeen belang te doen. Obama en zijn vrouw zelf staken in eenbasisschool in Washington boekenkasten in elkaar. De Bidens hielpen met het inpakken van cadeaupaketten voor overzees gelegerde Amerikaanse soldaten.

12.00 uur Goeiemiddag. Welkom bij de liveblog van Knack.be over de publieke inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama. Volg hier LIVE het nieuws over de eedaflegging en de inauguratierede voor de tweede ambtsperiode van Obama.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content