'Strijd van Irak tegen terrorisme is ook de onze'

15/09/14 om 09:40 - Bijgewerkt om 10:41

Frankrijk is begonnen met verkenningsvluchten boven Irak. Daarmee ondersteunt het land de strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat. 'De strijd van Irak tegen het terrorisme is ook de onze. Er is geen tijd te verliezen', vindt president François Hollande.

'Strijd van Irak tegen terrorisme is ook de onze'

Franse president François Hollande (links) en zijn Iraakse tegenhanger Foead Masoem. © Reuters

De Franse luchtmacht is begonnen met het uitvoeren van verkenningsvluchten boven Irak. Dat heeft de Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian op de luchtmachtbasis al-Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aangekondigd.

Strijd tegen IS

Op die manier ondersteunt Frankrijk de strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De autoriteiten van Irak en de VAE gaan volgens Le Drian akkoord met de vluchten. Op de basis al-Dhafra bevinden zich zowat 200 soldaten onder wie ook piloten van Rafale-gevechtsvliegtuigen.

'Strijd Irak is ook de onze'

De Franse president François Hollande en zijn Iraakse collega Foead Masoem organiseerden een conferentie met ministers en afgevaardigden uit ongeveer twintig landen in Parijs om de situatie in Irak en de opmars van IS te bespreken.

Daar liet Hollande verstaan dat er 'geen tijd te verliezen is'. De president verwacht van zijn westerse en Arabische partners dat ze zich 'duidelijk, loyaal en krachtig achter de Iraakse autoriteiten scharen'. 'De strijd van de Irakezen tegen het terrorisme, is ook de onze', aldus Hollande. Hij riep voorts op de democratische oppositiekrachten in Syrië 'met alle middelen' te steunen'.

'Europese IS-strijders hersenspoelen jonge Iraki's'

Net voor de start van de conferentie heeft Masoem tot een snelle interventie vanuit de lucht opgeroepen. Masoem zei dat IS enkele van de ergste wreedheden in de geschiedenis van Irak begaat. Dat tweette de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Volgens het Iraakse staatshoofd hersenspoelen sommige IS-strijders van Europese origine jonge Iraki's.

Toenadering VS en Syrië

Volgens de Syrische krant al-Watan is er in het kader van de internationale strijd tegen IS beweging in de diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Syrië. Op gezag van westerse diplomaten schreef het blad dat Washington en Damascus via een derde land elkaar zouden verstaan. Dat land zou Duitsland, Irak of Rusland kunnen zijn. (Belga/WB)

Onze partners