Strijd tegen IS: Interpol sluit zich aan, Frankrijk stuurt wapens en vliegdekschip

François Hollande © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Frankrijk gaat wapens leveren aan het Iraakse leger om hun strijd tegen de terreurgroepering Islamitische Staat (IS) te ondersteunen. Grondtroepen zijn niet aan de orde, zo maakte president François Hollande bekend. De coalitie tegen IS krijgt intussen steun van Interpol.

‘Op de defensieraad heb ik in het kader van de coalitie tegen Daesh (zoals de Franse regering naar IS verwijst, nvdr.) beslist om wapens vrij te maken voor de Iraakse troepen,’ zei François Hollande volgens persagentschap AFP. Die wapens zullen er volgens hem volgende maand zijn.

Na de aanslag in Nice had Hollande al aangekondigd dat zijn regering de strijd tegen IS in Syrië en Irak nog zou opdrijven. In een nieuwe video die werd verspreid via de sociale media dreigt IS op zijn beurt om zijn aanvallen tegen Frankrijk te intensifiëren. (Lees ook: waarom Frankrijk doelwit nummer één is van jihadisten in Europa)

Geen grondtroepen

Een medewerker specifieerde dat het onder andere om artilleriebatterijen gaat en dat Frankrijk ook militaire adviseurs zal sturen om Iraakse soldaten op te leiden om de wapens te gebruiken.

Vóór eind september moet ook het vliegdekschip Charles de Gaulle in de regio zijn, zo kondigde Hollande nog aan. ‘Dat zal ons toelaten om onze aanvallen op de terroristen in Syrië en Irak op te drijven’.

De president benadrukte wel dat er niets veranderd aan de aard van de militaire betrokkenheid van de Fransen in de regio. ‘We steunen onze bondgenoten, maar we zetten geen grondtroepen in.’

Interpol

Intussen meldt Interpol dat het zich heeft aangesloten bij de internationale coalitie tegen IS. Doel van de internationale politieorganisatie is om ‘de stroom van buitenlandse strijders in te dammen’ en ‘de financiering te stoppen’.

Interpol wil een ‘katalysator’ worden in de strijd van de politiemachten tegen IS, zo meldde secretaris-generaal Jürgen Stock in Washington tijdens een ontmoeting met de verschillende ministers van Buitenland en Defensie die de internationale coalitie leiden. ‘Via Interpol kan er een brug gebouwd worden tussen de veiligheidstroepen in de conflictzone en de politiediensten in het buitenland, waar IS eveneens mensen radicaliseert’, aldus Stock. ‘Al te vaak stopten de inspanningen van de veiligheidsdiensten immers aan de poorten van de conflictzone.’

Data over meer dan 7.500 buitenlandse strijders worden nu via Interpol gedeeld met bijna 60 lidstaten.

De internationale coalitie tegen IS, die geleid wordt voor de Verenigde Staten, werd gestart in september 2014 en telt 66 leden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content