Strenge controles zorgen voor veiligheid nucleair akkoord met Iran

© AFP

Iran zal niet in staat zijn om de regels van het in juli afgesloten nucleair akkoord in het geheim te overtreden, aangezien het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) erg strenge controles uitvoert. “Wanneer ze proberen iets te verbergen, zullen we normaal gezien wel ergens aanwijzingen daarvoor vinden en vragen beginnen stellen”, zo heeft Yukiya Amano, het hoofd van het IAEA, tijdens een interview met het Duitse persbureau dpa verklaard.

Het IAEA zal de komende 10 tot 25 jaar onderzoeken of Teheran zich wel houdt aan de voorwaarden die in het akkoord werden opgenomen. “Het is een zeer grote historische uitdaging voor ons”, zo liet de 68-jarige Amano optekenen.

Hij benadrukt wel dat het IAEA ondanks die uitgebreide opdracht nog altijd in andere landen controles zal kunnen uitvoeren op het gebruik van nucleaire energie. In juli had Iran met de zogenaamde groep 5+1 (Duitsland en de vijf VN-vetomachten VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, en Frankrijk) een akkoord bereikt over een beperking van het nucleaire programma. Op die manier wil de internationale gemeenschap voorkomen dat Teheran aan de ontwikkeling van een atoombom kan werken. In ruil daarvoor worden de economische sancties tegen Iran opgeheven. Die laatste stap zal vermoedelijk in februari 2016 worden gezet. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content