'Strauss-Kahn mogelijk slachtoffer van politiek complot'

26/11/11 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:15

William Taylor, een van de Amerikaanse advocaten van de gewezen IMF-topman Dominique Strauss-Kahn, sluit niet uit dat zijn cliënt het slachtoffer was van een politiek complot om de Fransman uit te schakelen.

William Taylor, een van de Amerikaanse advocaten van de gewezen IMF-topman Dominique Strauss-Kahn (DSK), sluit niet uit dat zijn cliënt het slachtoffer was van een complot dat tot doel had om de Fransman politiek uit te schakelen. Dat heeft hij verklaard over de arrestatie van DSK in New York op 14 mei.

Taylor baseert zich daarvoor op een artikel dat nog in het magazine New York Review of Books moet verschijnen. Daarin worden volgens de advocaat "serieuze vragen" gesteld bij het gedrag van de verantwoordelijken van het Sofitel in Manhattan, waar Strauss-Kahn beschuldigd werd van de aanranding van een kamermeisje.

Gehackte smartphone

In het bewuste artikel zou onder meer sprake zijn van een gehackte smartphone van Strauss-Kahn. Ook zou het hoofd van de technische dienst van het hotel, binnen het bereik van een bewakingscamera, luidop zijn vreugde laten blijken hebben na het horen van het verhaal van het kamermeisje.

De advocaat roept de verantwoordelijken van Sofitel en de Franse hotelgroep Accor op om volledige duidelijkheid te verschaffen over de zaken die worden aangehaald door New York Review of Books.

De strafzaak tegen Strauss-Kahn is ondertussen vervallen. Maar er is wel nog altijd een civiele zaak, waarin het kamermeisje, Nafissatou Diallo, om een schadevergoeding vraagt.

DSK: 'Complot? We zullen zien.'

Tijdens een interview met de Franse televisie op 18 september had Strauss-Kahn de mogelijkheid van een politiek complot al evenmin uitgesloten. Op het moment van de feiten was de IMF-topman immers nog een van de favorieten voor de Franse presidentsverkiezingen in 2012.

"Een valstrik? Dat is mogelijk. Een complot? We zullen zien", klonk het toen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners