Straling te hoog voor personeel in kerncentrale

15/03/11 om 08:32 - Bijgewerkt om 08:32

De Japanse elektriciteitsmaatschappij Tepco heeft personeel geëvacueerd uit de controlekamer van de kerncentrale van Fukushima omdat de straling er te hoog is. Het lijkt erop dat Japan steeds meer controle over de ramp verliest.

Straling te hoog voor personeel in kerncentrale

© EPA

Enkele uren geleden kwam er nog positief nieuws uit Japan. Zowel in de omgeving van de kerncentrale als in Tokio zou het niveau van de straling verminderen.

Het Japanse persagentschap Kyodo News liet dan een heel ander geluid horen. Uitbater Tepco geeft een persconferentie om aan te kondigen dat de controlekamer van reactor nummer vier niet langer veilig is. Personeel in de controlekamer is geëvacueerd. Er zou nog een beperkte aantal mensen mogen werken telkens voor korte periodes. Het is niet duidelijk of de maatregel tijdelijk is en welke de gevolgen zijn voor de kokende reactor.

Kyodo meldt dat Tepco niet langer in staat is om water te pompen in reactor 4. Dat zou betekenen dat de reactor niet meer gekoeld wordt en afstevent op een meltdown. Het wordt almaar duidelijker dat Japan de controle over de ramp dreigt te verliezen.

Tsjernobyl

Dat de kernramp ontspoort blijkt ook uit de verhoging van de ernst van de ramp op de INES-schaal. De Japanse ramp valt nu in categorie 6 op 7. Alleen Tsjernobyl was erger.

In de kerncentrale van Fukushima heeft zich vannacht een nieuwe ontploffing voorgedaan, die gepaard ging met een brand. Daarbij is radioactieve straling vrijgekomen.

Het omhulsel van reactor 2 van de Fukushima Dai Ichi kerncentrale werd zwaar beschadigd. In de betonnen muren zouden gaten van 8 vierkante meter geslagen zijn.

Er zou een radioactieve wolk onderweg zijn naar Tokio, de grootste stedelijke agglomeratie ter wereld met 35 miljoen inwoners. Dinsdagochtend werd in en rond Tokio al verhoogde radioactiviteit gemeten, maar intussen is het stralingsniveau weer gedaald. Volgens het stadsbestuur is er in de stad geen gevaar voor de volksgezondheid.

Gevaarlijke straling

Anders is het gesteld in de onmiddellijke omgeving van de kerncentrale. De Japanse premier Naoto Kan zei dinsdagochtend op een persconferentie dat radioactiviteit is vrijgekomen uit vier reactors. Hij waarschuwde voor nog meer lekken. In een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale zijn alle inwoners geëvacueerd. In een straal van 30 kilometer is iedereen verplicht om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Ze moeten kieren afsluiten en het is verboden om ventilatoren te laten draaien of wasgoed buiten te hangen.

Edano maakte dinsdagmiddag (Belgische tijd) bekend dat het stralingsniveau in de kerncentrale opnieuw gedaald is. Het in de voormiddag bereikte niveau kon een gevaar inhouden voor de gezondheid, zei hij.

Drukte op luchthaven

De Japanners zien dat zich in hun land een ware kernramp ontvouwt waarover de regering niet voldoende communiceert. In het Radio 1 programma De Ochtend getuigde journaliste Veerle De Vos over een grote drukte op de internationale luchthaven van Tokio. Buitenlanders willen massaal het land verlaten en ook Japanners willen weg uit Tokio, naar het zuiden van Japan of naar het buitenland. Aan de incheckbalies schuiven vooral gezinnen met kinderen en zwangere vrouwen aan. Er is nog geen sprake van een exodus.

De nucleaire crisis in Japan is de ergste sinds de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki tijdens WOII.

(EE)

Lees meer over:

Onze partners