Strafhof in Den Haag start met proces Gbagbo

19/02/13 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:41

In Nederland startte voor het Internationaal Strafhof het proces van Laurent Gbagbo. Hij wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid in de nasleep van de verkiezingen in 2010.

Strafhof in Den Haag start met proces Gbagbo

© Reuters

De oud-president Laurent Gbagbo wordt ervan verdacht 'onrechtstreeks mededader' te zijn van een reeks misdaden tegen de mensheid, waaronder moord, verkrachting en vervolging.

De 67-jarige Gbagbo moest in de presidentsverkiezingen in november 2010 de duimen leggen voor zijn uitdager en premier Alassane Ouattara. Gbagbo weigerde zijn nederlaag te erkennen en het West-Afrikaanse land belandde in een zware politieke crisis die op vier maanden thuis aan bijna drieduizend mensen het leven heeft gekost.

Gbagbo werd gearresteerd door de troepen van zijn tegenstander Ouattara die ondersteuning kregen van Franse militairen. In november 2011 werd hij uitgeleverd aan Nederland.

Ivoorkust erkent het Strafhof

De eerste zitting is nog niet de start van het proces. Het gaat om een hoorzitting waarop aanklagers hun bewijsmateriaal voorstellen. Het hof beslist dan of er genoeg bewijs is om een proces tegen de oud-president te starten.

In Den Haag verzamelden zich alvast enkele verschillende honderden aanhangers van Gbagbo die standvastig blijven beweren dat hij onschuldig is. Zij zien hem nog steeds als de president van Ivoorkust en erkennen Ouattara niet.

Ivoorkust heeft intussen ook het Verdrag van Rome, dat het Internationaal Strafhof in het leven heeft geroepen, erkent. Gbagbo had de erkenning van het hof betwist, maar het hof oordeelde zelf al dat ze wel bevoegd waren om de zaak te behandelen. Met de erkenning van het Verdrag van Rome is hier dus niet langer twijfel over. (EA)

Onze partners