Storm en hittegolf maken doden in de VS

© Reuters

Na de dodelijke stormen van afgelopen weekend en de daaropvolgende hittegolf zitten twee miljoen mensen aan de oostkust van de VS nog steeds zonder stroom. 26 mensen zijn dood.

Zeventien van de doden vielen in de stormen vrijdag en zaterdag die op een brede strook aan de Amerikaanse oostkust in beukten. In Virginia werden tot nog toe zes dodelijke slachtoffers gemeld van de hittegolf. In Maryland bezweken drie mensen aan de hitte.

Of de hitteslachtoffers vielen als gevolg van de stoompannes is onduidelijk. Aan de Amerikaanse oostkust heersen temperaturen van veertig graden. In de VS gaan dan massaal de airco’s aan, wat zonder stroom onmogelijk is.

Orkaan

Twee miljoen mensen van de staten Indiana in de Midwest tot Virginia, Maryland en de Amerikaanse hoofdstad Washington DC in de Mid-Atlantische regio zaten maandagmiddag nog steeds zonder stroom. Volgens de elektriciteitsleveranciers, geciteerd door de Amerikaanse media, kan het nog tot eind deze week duren voor alle pannes verholpen zijn.

Martin O’Malley, de gouverneur van Maryland, beschreef de storm als een orkaan waar geen waarschuwing aan voorafging. “We zijn getroffen met de impact van een orkaan, maar zonder de vier dagen waarschuwingstijd die ons zouden toegelaten hebben om hulp van andere staten in te roepen”, zei hij aan de krant The Washington Post.

Hittedoden

Ondertussen is die hulp er wel. In de getroffen gebieden zijn ploegen aan het werk die uit Canada werden aangevlogen. In ieder geval is het een race tegen de tijd. Hoe langer mensen zonder verkoeling in de tropische hitte zitten, hoe meer doden er te vrezen wijn.

Vorig jaar – zonder uitzonderlijke stormen en stroompannes – vielen er alleen al in Maryland 34 hittedoden, schrijft de Washington Post.

Op het hoogtepunt van de stroompannes moesten vier miljoen mensen het zonder elektriciteit stellen. Velen zochten verkoeling in shopping malls en ander publieke gebouwen waar de airco’s nog wel werkten.

Rottend voedsel

In Washington zetten de stadsdiensten in schoolgebouwen inzamelpunten op voor rottend voedsel dat niet gekoeld kan worden. Het verkeer in en om de hoofdstad raakte in de war omdat verkeerslichten nog steeds niet werkten en omver gewaaide bomen de weg versperden.

Doden vielen door vallende bomen, maar ook in verkeersongevallen op plekken waar de verkeerslichten niet werkten vanwege de stroompannes. In de voorstad van Washington DC stierf één man omdat het noodnummer niet werkte toen hij een hartaanval kreeg.

Ook het internet kreeg het hard te verduren door de storm, toen de lichten uit gingen in een zogenaamde ‘server farm’ van onlineverkoper Amazon.com. Niet alleen de diensten van Amazon, maar ook die van online-filmverhuurder Netflix, fotodienst Instagram en een aantal andere populaire internetbedrijven die draaien op de computerinfrastructuur van Amazon, werden onderbroken.

Koekjes

Ondertussen kreunen grote delen van de VS nog steeds onder hittegolven. Temperaturen van rond de veertig graden strekken zich uit van de noordelijke Midwest tot Texas en grote delen van de oostkust. De hitte houdt nog aan tot het einde van de week.

Dat leidt her en der tot opmerkelijke taferelen. Zo liet CNN één vrouw aan het woord die in Nashville, Tennessee, bij een temperatuur van 42 graden koekjes bakte op de motorkap van haar auto.(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content