Stopte regering-Thatcher kindermisbruik door politici in de doofpot?

07/07/14 om 11:41 - Bijgewerkt om 11:41

Na de onthullingen over seksueel misbruik door tv-presentatoren Jimmy Savile en Rolf Harris, duiken in Groot-Brittannië nu ook berichten op van een verondersteld pedonetwerk in het parlement in de jaren 80.

Stopte regering-Thatcher kindermisbruik door politici in de doofpot?

Norman Tebbit © Reuters

Het schandaal rond een vermoedelijke 'club van kindermisbruikers' in het Brits parlement neemt steeds grotere afmetingen aan. De vroegere conservatieve minister van Binnenlandse Zaken Leon Brittan zou over de beschuldigingen door de politie al verhoord zijn.

Brittan zou volgens de media vorige maand al verhoord zijn. Hij was van 1983-1985 minister van Binnenlandse Zaken in de regering van Margaret Thatcher en ging later als EU-commissaris naar Brussel. Bij de beschuldigingen tegen hem zou het om de verkrachting gaan van een tiener in 1967.

De krant Daily Telegraph berichtte daarenboven dat meer dan tien vroegere of huidige politici verdacht zijn van kindermisbruik, terwijl de politie momenteel vier gevallen onderzoekt. Nog eens twintig andere politici uit beide kamers van het Britse parlement zouden van het misbruik hebben afgeweten of het hebben weggemoffeld, aldus de krant.

De beschuldigingen vloeien voort uit informatie van de expert kinderbescherming Peter McKelvie, die al meer dan 20 jaar materiaal over mogelijk kindermisbruik in de hoogste politieke en maatschappelijke kringen verzamelt. Er zijn voldoende aanknopingspunten om een formeel onderzoek tegen minstens 20 leden uit beide Huizen van het parlement in te leiden, zei McKelvie in de Telegraph.

Meer dan honderd documenten verdwenen

Op de koop toe blijkt dat het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken meer dan honderd documenten met betrekking tot het schandaal verloren heeft, zo heeft het ministerie in een openbaar gemaakte brief toegegeven. In de brief aan Keith Vaz van de Labouroppositie in het parlement staat dat 114 van de 527 bestanden in verband met de betichtingen vernietigd zijn of op een andere manier vermist.

Volgens de voormalige conservatieve minister Norman Tebbit heeft de regering van toenmalig premier Thatcher de hele zaak willen toedekken. 'Het instinct van de mensen in die tijd was om het systeem te beschermen en niet te diep in te gaan op ongemakkelijke beschuldigingen', aldus Tebbit in de The Andrew Marr Show op de BBC.

Op de vraag of hij denkt dat er sprake is van een politieke doofpotoperatie, zei hij: 'Ik denk haast van wel. Maar het was bijna onbewust. Het was iets wat in die tijd werd gedaan.'

Rolf Harris en Jimmy Savile

Nog in Groot-Brittannië is de bekende televisiepresentator en artiest Rolf Harris vorige week in Londen veroordeeld tot vijf jaar en negen maanden cel voor seksueel misbruik van minderjarigen. De 84-jarige Australiër werd schuldig bevonden aan twaalf gevallen van misbruik van meisjes tussen 1968 en 1986. Het jongste slachtoffertje was pas 7 of 8 jaar oud.

De affaire rond Harris was in de marge van het BBC-misbruikschandaal rond de vroegere presentator Jimmy Savile aan het licht gekomen. Het nieuws zorgde voor een schokgolf in Groot-Brittannië.

Lees meer over:

Onze partners