'Stop met subsidies voor alternatieve energie'

06/04/12 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:54

In Nederland roept een lid van premier Mark Rutte's VVD op om alle subsidies voor alternatieve energie te stoppen: 'De subsidies voor alternatieve energie verstoren de markt en zijn zinloos'

'Stop met subsidies voor alternatieve energie'

© Reuters

Terwijl bij ons het land bijna vergaat wanneer de premies en fiscale aftrek voor energiebesparende maatregelen federaal afgeschaft worden en Vlaanderen zich rept om zo veel mogelijk van die premies over te nemen, terwijl intussen de, pleiten mensen met gezag in Nederland voor de afschaffing van alle subsidies voor alternatieve energie.

De Belgische federale staat gaf in 2010 1 miljard uit aan groene fiscaliteit en groene stroom wordt te gretig aangerekend door de energieleveranciers. Ook de subsidiëring van zonnepanelen bleek de belastingbetaler zuur en duur op te breken.

Toch schreeuwde het land moord en brand toen de premies en fiscale aftrek voor energiebesparende maatregelen federaal afgeschaft werden en repte de Vlaamse overheid zich om zoveel mogelijk van die premies over te nemen.

Subsidiecarrousel

In Nederland daarentegen pleit een lid van premier Mark Rutte's liberale VVD ervoor om alle subsidies voor alternatieve energie af te schaffen. W.R. Van Haga, VVD-raadslid te Haarlem en directeur van Solar4u, een bedrijf dat zonnepanelen levert, kan zich in een opiniestuk in De Volkskrant scherp tegen de "subsidiecarrousel".

'Subsidies zijn voor gemiddelde energieondernemer ergerlijk'

"Er wordt weer van alles gesubsidieerd," steekt Van Haga van wal. "Windenergie, waterkracht, osmose, fotovoltaïsche zonne-energie, thermische drukhydrolyse, biomassa, geothermie, zonthermie en ga zo maar door. Voor de energiefetisjist een mooi moment, maar voor de gemiddelde energieondernemer een bron van ergernis."

'Windmolens draaien slechts op subsidies'

Van Haga ziet geen heil in die subsidies: "Het enige zichtbare resultaat is dat de markt is verstoord en dat onrendabele energiebronnen in gebruik zijn genomen voordat zij op eigen kracht konden concurreren met fossiele brandstoffen. Een goed voorbeeld zijn de talloze windmolens die, zoals VVD-prominent Stef Blok terecht heeft gezegd, slechts draaien op subsidie."

Naast die marktverstoring, heeft subsidiëring nog twee nadelen, vindt Van Haga. Investeringen in duurzame energie worden uitgesteld, omdat men wacht "tot de subsidiecarrousel gaat draaien". Derde punt van kritiek is dat het ambtelijk apparaat AgentschapNL, dat de subsidies moet toekennen, controleren en uitkeren, "onevenredig veel kost".

Besparingstip

Van Haga concludeert dat de subsidies geen zin hebben. Afschaffen dus, klinkt het. Van Haga besluit met een tip aan de Nederlandse regering die met zware begrotingsonderhandelingen en saneringen af te rekenen heeft: "Maar wat te doen met de opgetuigde moloch AgentschapNL met zijn 2.300 ambtenaren? Wellicht kunnen de onderhandelaars die nu in het Catshuis naar miljoenen zoeken in de rijksbegroting hierover een lucratieve beslissing nemen." (SD/EE)

Onze partners