Stoltenberg: 'Noorwegen getekend, maar sterker' jaar na Breivik

21/07/12 om 17:33 - Bijgewerkt om 17:33

Een jaar na de aanslagen van de rechtse extremist Anders Breivik is Noorwegen 'getekend' maar aar ook gesterkt, aldus premier Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: 'Noorwegen getekend, maar sterker' jaar na Breivik

© Reuters

Een jaar na de aanslagen van de rechtse extremist Anders Behring Breivik is Noorwegen "getekend" waar ook gesterkt. Dit heeft premier Jens Stoltenberg in een vraaggesprek met radiozender SR gezegd.

Op 22 juli 2011 heeft de rechtsradicale Beivik in de regeringswijk in Oslo en op het vakantie-eiland Utoya 77 mensen slachtoffers gemaakt, via een bomaanslag en een schietpartij. Volgens premier Stoltenberg is zijn land een jaar nadien een "overanderlijk open en in vertrouwen gedrenkte democratie".

"We zijn onszelf gebleven. Maar ons land zal door wat er is gebeurd, nog vele, vele jaren getekend blijven", zei de sociaaldemocratische premier, die toendertijd een sterke indruk naliet met zijn pleidooi voor net meer democratie en verdraagzaamheid in zware tijden.

"Men zal ons niet vernietigen. We zijn een klein maar fier land. Niemand zal ons met bommen tot stilte dwingen. Niemand zal ons door kogels tot stilte dwingen. Niemand zal Noorwegen beletten zichzelf te zijn. Het beste antwoord op geweld is nog meer democratie en nog meer menselijkheid, niet meer naïviteit", klonk het na de dubbele aanslag.

Jens Stoltenberg: 'Breivik is niet geslaagd in zijn belangrijkste opzet'

Ook vandaag, een jaar later, blijft Stoltenberg bij die positieve en strijdbare houding: "De dader (Breivik) is erin geslaagd vele mensen te doden. Maar hij is niet geslaagd in zijn belangrijkste opzet, Noorwegen tot een
weinig tolerante samenleving te maken. Onze waarden hebben gezegevierd".

Anders Behring Breivik maakte tijdens een moorddadige raid op een zomerkamp van de jongerenbeweging van de Noorse socialitische partij op het eiland Utoyah en met een bomaanslag in Oslo 77 doden. Hij handelde uit racistische en xenofobe motieven en viseerde de multiculturele maatschappij, die in Breiviks ogen misdadig is.

Net voor zijn aanslag stuurde hij een 1.518 pagina's tellend manifest de wereld rond. Het manifest, waarin onder meer Filip Dewinter geciteerd werd en waarin verwezen werd naar de PVV van Geert Wilders, belandde in de mailbox van onder meer Vlaams Belang-mandataris Tanguy Veys . (Belga/SD)


Onze partners