"Sterk signaal" gevraagd van koning Albert in Congo

22/06/10 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:50

De niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties (ngo's) vragen een 'sterk signaal' van koning Albert in Congo volgende week. Aanleiding is de moord op Floribert Chebeya, directeur van de mensenrechtenorganisatie La Voix des Sans-Voix, die vermoedelijk door figuren uit de entourage van president Joseph Kabila om het leven werd gebracht op 2 juni. Inspecteur-generaal John Numbi van de Congolese politie, een van de steunberen van Kabila, werd al voorlopig geschorst.

"Sterk signaal" gevraagd van koning Albert in Congo

© Belga

Kris Berwouts, directeur van EurAc, een koepelvereniging van een vijftigtal ngo's, wil dat de koninklijke reis naar de viering van 50 jaar onafhankelijkheid doorgaat.

"De koning kan een sterk signaal geven door tijdens de missie te benadrukken dat de mensenrechten van wezenlijk belang zijn en door druk uit te oefenen op Kabila en zijn entourage om de democratische ruimte te respecteren", zegt Berwouts.

De organisatie 11.11.11., die Chebeya lange tijd financieel steunde, vraagt ook dat de koning tijdens zijn bezoek het rouwregister zou tekenen en een onderhoud zou hebben met een mensenrechtenorganisatie zoals La Voix des Sans-Voix.

De Brusselse advocaat van La Voix des Sans-Voix, meester Jean-Claude Ndjakany, vindt het bezoek 'ongepast', maar als het toch doorgaat, zou de koning op zijn minst een krans op het graf van Chebeya kunnen leggen.

Aanvankelijk hadden Congolese ngo's gepland Chebeya op de dag van de festiviteiten in Kinshasa te begraven, maar na druk uit België en vooral van het Congolese regime wil de familie de begrafenis nu al enkele dagen eerder in Kinshasha laten plaatsvinden. De weduwe vreest ook voor haar eigen leven.

Wel blijft de familie vragen om een onafhankelijk onderzoek te houden en internationale druk op de Congolese machthebbers te blijven uitoefenen.

Naar verluidt had Floribert Chebeya al protestborden laten maken om op het feest van 30 juni voor een betere behandeling van gevangenen op te komen. Ook had hij zware kritiek op het grote budget voor de feestelijkheden.

(CDS)

Lees meer over:

Onze partners