Een katholieke komiek

Peter Casteels

Meer Donald Trump betekent gelukkig ook meer Stephen Colbert.

Na lang nadenken blijken er ook voordelen te zijn aan de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Ik zal de komende jaren allicht vaker naar Stephen Colbert kijken op de Amerikaanse televisie. Dat is dan toch iets om vrolijk van te worden.

Colbert is één van de vele talenten die is voortgekomen uit The Daily Show van Jon Stewart, en die hem ondertussen eigenlijk heeft ingehaald. Op Comedy Central presenteerde Colbert lange tijd The Colbert Report, waarin hij een conservatieve bullebak speelde. Linkse kijkers konden zich daar kostelijk mee amuseren, maar ook rechtse Amerikanen schakelden in om naar een programma te kijken waarvan ze niet wisten dat het ironisch was bedoeld.

Sinds vorig najaar presenteert Colbert bij CBS The Late Show with Stephen Colbert. Politieke interviews, wat ordinaire showbizzgesprekjes en vooral veel politieke satire klutst hij elke avond door elkaar. Maar wat hem zo goed maakt, is lang niet alleen die satire. Politieke satire is namelijk overal: Twitter bedenkt overdag meestal betere grappen dan het materiaal waar de tekstschrijvers voor avondprogramma’s later pas mee komen aanzetten. Het helpt dat Colbert intelligenter is dan alle Vlaamse columnisten bij elkaar. Daarnaast is hij ook, om nog maar iets te noemen, een katholiek die zich daar niet voor schaamt. Dat geloof maakt hem veel rijker als comedian, en doet hem hoog uittorenen boven het deprimerende nihilisme van de grapjassen van De slimste mens ter wereld.

Colbert heeft – het houdt niet op – ook een verleden in de musicalwereld. Hij zingt af en toe een ironisch nummertje in z’n show, en weeft sketches door de hele uitzending. Het lijkt meer op een ouderwetse revue of een vaudeville dan op de stand-upcomedians die zich in Vlaanderen graag aan Stewart en Colbert spiegelen. Het is daarom verfrissend wat hij doet, zoals, toegegeven, ook Freek de Jonge mij nog weleens kan verrassen. Het enige programma in Vlaanderen dat wat aan de sketches uit The Late Show doet denken is Tegen de sterren op, en ik zou zo graag hebben dat Jonas & Van Geel er meer op leek. Alleen ontbreekt het die programma’s helaas aan betere tekstschrijvers.

Stephen Colbert is veel meer dan het cynisme dat wij graag voor humor houden. Hij belichaamt een jaloersmakende mengeling van scherpte en empathie, hoge en lage cultuur, en cabaret en sérieux. ‘Hoe is onze politiek zo giftig geraakt?’ vroeg hij zich op verkiezingsavond af. ‘We hebben een overdosis genomen, we hebben te veel van het gif gedronken.’ Hij heeft gelijk: de aandacht die in de VS het voorbije anderhalf jaar naar de presidentsverkiezing ging, blijft waanzinnig. Maar ik hoop nu ook weer niet dat Colbert zich daarom zal beperken tot gesprekjes met celebrity’s over hun nieuwe film.

Peter Casteels

Stephen Colbert torent hoog uit boven de deprimerende grapjassen van ‘De slimste mens ter wereld’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content