Stephan Vanfleteren bekroond op World Press Photo

15/02/13 om 12:32 - Bijgewerkt om 12:32

De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren is op de World Press Photo 2013 in de prijzen gevallen. De man werd bekroond om zijn fotoreeks over Guinea. De hoofdprijs is voor de Zweedse fotograaf Paul Hansen.

Stephan Vanfleteren bekroond op World Press Photo

© Paul Hansen - World Press Photo

De fotoreeks 'People of Mercy' van Stephan Vanfleteren werd bekroond in de bekende fotowedstrijd in de categorie 'Staged Portraits'. In het radioprogramma Joos zei hij alvast "erg vereerd" te zijn met de prijs. "Ik was erg onder de indruk van de mensen die ik gefotografeerd heb op een -hoop ik- integere manier".

Vanfleteren trok voor zijn winnende portretreeks naar Guinea om beelden te maken in het hospitaal van de ngo 'Mercy Ships'. Daar maakte hij onder meer het beeld van de 18-jarige Boubacour Diallo, met een ernstig gezwel in het voorhoofd. Drie kwart van de Guinese bevolking leeft met minder dan één dollar per dag. Gezondheidszorg is onbetaalbaar.

Kinderen van Gaza
De hoofdprijs in de persfotowedstrijd was voor de Zweed Paul Hansen. Hij was als fotograaf voor de Zweedse krant Dagens Nyheter aanwezig in de Gazastrook tijdens het conflict met Israël eind november vorig jaar. Daar maakte hij beelden van de twee jaar oude Suhaib Hijazi en zijn broer Muhammad die ten grave worden gedragen nadat ze geraakt werden door een Israëlische raket. De kinderen worden in de armen van hun familieleden naar de moskee gedragen voor hun begrafenis. Hun vader overleed bij de inslag van de raket, hun moeder bleek in kritieke toestand.

Hansen krijgt een bedrag van 10.000 euro voor de winnende foto. De jury die samenkwam in Amsterdam reikte prijzen uit in negen categorieën. Opvallend is dat de meeste foto's in Syrië of Gaza werden getrokken. De wedstrijd voor persfotografen vond voor de 56ste keer plaats. De 103,481 inzendingen kwamen van fotografen van 124 verschillende nationaliteiten. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners