Stembureaus open voor lokale verkiezingen in Engeland

THERESA MAY 'Ze is iemand die gelooft dat politici er zijn om dingen beter, netter te maken en efficiënter dan ze waren.' © Belga Image

In Engeland zijn donderdag de stembureaus geopend voor de lokale verkiezingen. Hoewel de lokale vertegenwoordigers met heel andere zaken bezig zijn dan de grote issues in het land, zoals de brexit en de immigratie, gelden de verkiezingen als een belangrijke test voor premier Theresa May. Analisten verwachten dat haar Conservatives afgestraft zullen worden, maar niet in die mate dat May genoodzaakt zal zijn om een stap opzij te zetten. Er kan tot 22.00 uur gestemd worden.

Volgens de peilingen zullen de kiezers in Engeland, die 4.370 vertegenwoordigers verdeeld over 150 gemeenteraden moeten verkiezen, streng zijn voor premier May en haar beleid. De verkiezing van donderdag zal echter geen directe invloed hebben op May’s mogelijkheden om te regeren: er staan geen nationale parlementszetels op het spel, en in het parlement heeft ze een kleine meerderheid door de coalitie die ze aanging met de Noord-Ierse DUP. Een slecht resultaat op regionaal vlak geeft critici van May echter meer macht, wat de moeilijke onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie nog meer kan compliceren.

Partner Content