Stembureaus in Italië en Oostenrijk geopend

stembureau in Italië - referendum © belga

Vandaag – zondag 4 december – is een belangrijke dag voor Europa. Zowel in Italië als in Oostenrijk trekken burgers naar de stembus.

Italiaanse kiezers moeten zich in een referendum uitspreken over de hervormingsplannen van Renzi, in Oostenrijk wordt een nieuwe president verkozen.

In Italië is zondagochtend het referendum over een hervorming van de grondwet van start gegaan, waar premier Matteo Renzi zijn politieke lot aan heeft verbonden. De stembureaus openden de deuren om 7 uur.

De zowat 47 miljoen kiezers kunnen tot zondagavond 23 uur hun stem uitbrengen. De Italianen spreken zich uit over een grondwetshervorming die onder meer het wetgevende proces moet versnellen en de macht van de Senaat beperkt.

De facto zou Italië in belangrijke mate vervellen tot een éénkamersysteem. Het referendum is echter vooral een test voor Renzi zelf, de van plan is af te treden als ‘neen”‘het haalt.

In Oostenrijk zijn zondagochtend de presidentsverkiezingen van start gegaan. Ook daar werden de eerste stembureaus zgeopend om 7 uur. De 6,4 miljoen kiezers hebben de keuze tussen de groene kandidaat Alexander van der Bellen (72) en Norbert Hofer (45), de kandidaat voor de extreemrechtse FPÖ.

Stemmen in Oostenrijk is nog mogelijk tot 17.00 uur. Tegen 17.15 uur worden de eerste prognoses verwacht, definitieve resultaten pas maandag. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content